*

Nieuws Buitenland

Lagere start Wall Street in de maak

maandag 3 juni 2019 14:53

Handelsoorlogen blijven dominante factor.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen stevenen maandag af op een lagere opening voor Wall Street. Een half uur voor de opening stond de future op de S&P 500 op een verlies van 0,3 procent. Technologiebeurs Nasdaq ging een 0,5 procent lagere opening tegemoet.

Handelsoorlogen blijven de meest dominante factor voor beleggers. De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China bevinden zich momenteel in een impasse en tussen Amerika en Mexico rommelt het nu president Donald Trump de importheffingen op Mexicaanse producten steeds verder wil verhogen om het buurland te dwingen actie te ondernemen in de immigratiecrisis aan de grens. Een Mexicaanse delegatie reist deze week naar Washington om over de kwestie te praten.

Trump, die de komende dagen in het Verenigd Koninkrijk is voor een staatsbezoek, zei dit weekend op Twitter dat Mexico niet alleen hoeft te komen praten maar ook actie moet ondernemen.

"Er is maar één tweet voor nodig om de markt in brand te zetten", volgens handelaar Patrick Spencer van Baird.

Toch zijn er nog altijd marktkenners die hopen op een goede afloop in de handelsconflicten tussen de VS, China en Mexico. "Het is voor iedereen slecht dus uiteindelijk zullen er wel deals worden gesloten", verwacht vermogensbeheerder Stuart Mitchell van S.W. Mitchell Capital.

China en Mexico signaleerden beide bereidheid om met Washington te onderhandelen over de oplopende handelsruzies. De regering-Trump verdedigde het gebruik van importheffingen als onderhandelingstactiek met handelspartners. Beijing zei dit weekend dat men niet van plan is daar aan toe te geven.

Door het negatieve sentiment vluchtten beleggers vorige week naar veilige beleggingen zoals staatsobligaties, waardoor de rente op de staatsleningen daalde. Dat beeld is maandag niet anders. De Amerikaanse tienjaarsrente kende maandag een lagere yield dan de driejaarsrente. Dit betekent een inverse rentecurve, een fenomeen dat in het verleden vaak duidde op een aanstaande economische recessie.

Handelaren gaan er inmiddels van uit dat de Fed de rente mogelijk al rond de zomer zal verlagen en vervolgens voor het eind van het jaar nog een keer, volgens een grafiek van TD Securities.

Op macro-economisch vlak was er maandag aandacht voor inkoopmanagersindices over de Amerikaanse industrie in mei en stonden verder de bouwuitgaven in april op de agenda.

Later deze week kan de markt aan de slag met het Beige Book van de Federal Reserve, het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP en het officiële rapport over de werkgelegenheid in de VS.

Olie werd maandag nog goedkoper, nadat de prijs vorige week al flink daalde. De euro/dollar werd verhandeld op 1,1185 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel van Alphabet kwam maandag in de voorbeurshandel al behoorlijk in beweging op het nieuws dat het Amerikaanse ministerie van justitie een onderzoek voorbereidt naar de bedrijfsvoering van dochterbedrijf Google.

Terwijl Google de afgelopen jaren zijn machtige positie op het internet verstevigde, zeiden bestuurders van de technologiereus dat ze internetgebruikers wilden helpen sneller informatie te vinden en contact met adverteerders efficiënter te maken. Concurrenten hadden een minder rooskleurig beeld. De vraag is nu of Amerikaanse toezichthouders zullen oordelen of Google's inspanningen bedoeld zijn om concurrentie de kop in te drukken.

Het aandeel Alphabet daalde ruim 3 procent.

FedEx stond ook al onder druk en leverde in de elektronische handel 4 procent in. China start een onderzoek naar de Amerikaanse pakketbezorger nadat die een aantal pakketten van Huawei verkeerd bezorgde. De actie wordt gezien als onderdeel van de escalerende handelsoorlog met de VS.

Blackstone koopt een netwerk van industriële opslagplaatsen in de Verenigde Staten voor 18 miljard dollar van GLP uit Singapore. Dat meldden de bedrijven zondag. Het is de grootste private vastgoeddeal ooit zet zwaar in op de verwachte verdere groei van shoppen op het internet. Rivaal ProLogis werd afgetroefd in de race om de enorme vastgoedportefeuille. Blackstone Group noteerde licht lager.

Boeing lag op koers voor een 1,4 procent lagere start, nadat de Amerikaanse instantie voor vliegveiligheid bekendmaakte dat meer dan 300 Boeing 737-toestellen onderdelen in de vleugel hebben die defect kunnen raken. De vliegtuigbouwer ligt al geruime tijd onder de loep na een aantal vliegtuigcrashes.

Tesla daalde 0,4 procent. Het bedrijf gaat zijn Model Y auto waarschijnlijk bouwen in Californië, zei topman Elon Musk.

Sigarettenmaker Altria investeert 372 miljoen dollar in een belang in een rookvrij nicotineproduct. Het aandeel noteerde vlak.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag lager. De toonaangevende S&P 500 index sloot 1,3 procent lager op 2.752,06 punten, terwijl de Dow Jones-index 1,4 procent verloor op 24.815,04 punten. Techbeurs Nasdaq leverde 1,5 procent in op 7.453,15 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 03, 2019 08:53 ET (12:53 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.