*

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst af op lager slot

maandag 3 juni 2019 20:24

Handelsconflict blijft op sentiment drukken.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag pakweg anderhalf uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 2.748,97 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 24.854,20 punten en de Nasdaq noteerde 1,2 procent lager op 7.361,59 punten.

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en handelspartners als China, Mexico en India was ook maandag de meest dominante factor voor beleggers. De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China bevinden zich momenteel in een impasse en tussen Amerika en Mexico rommelt het nu president Donald Trump de importheffingen op Mexicaanse producten steeds verder wil verhogen om het buurland te dwingen actie te ondernemen in de immigratiecrisis aan de grens. Een Mexicaanse delegatie reist deze week naar Washington om over de kwestie te praten.

"De handelsspanningen blijven op de aandelenmarkten drukken, terwijl president Trump in het Verenigd Koninkrijk is gearriveerd. Aangezien hij de spil is in het conflict houdt de markt nauwlettend in de gaten wat hij te zeggen heeft. De Amerikaanse president heeft de afgelopen tijd harde standpunten ingenomen ten opzichte van China en Mexico en het is mogelijk dat hij zich uitlaat over de race naar het leiderschap binnen de Britse Conservative Party, wat tot volatiliteit van het pond kan leiden", zei marktanalist David Madden.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in april op eenzelfde niveau noteerde als een maand eerder. Op jaarbasis daalden de uitgaven in april met 1,2 procent.

Daarnaast kreeg de markt een tweetal inkoopmanagersindices te verwerken. Uit cijfers van het het Institute for Supply Management bleek dat de economische activiteit in de maakindustrie in mei minder hard is toegenomen dan een maand eerder. De index daalde van 52,8 tot 52,1. Cijfers van Markit Economics lieten een daling van de bedrijvigheid zien tot het laagste niveau sinds september 2009. De index daalde van 52,6 in april tot 50,5 in mei.

De euro/dollar noteerde op 1,1244. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1202 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1167 op de borden.

Olie noteerde tot 0,7 procent lager.

Dinsdag staan op macro-economisch vlak in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd: de inkoopmanagersindex van New York van mei en de Amerikaanse fabrieksorders van april.

Bedrijfsnieuws

Het Amerikaanse ministerie van justitie bereidt een onderzoek voor naar de bedrijfsvoering van dochterbedrijf Google. Moedermaatschappij Alphabet daalde 6,4 procent.

Terwijl Google de afgelopen jaren zijn machtige positie op het internet verstevigde, zeiden bestuurders van de technologiereus dat ze internetgebruikers wilden helpen sneller informatie te vinden en contact met adverteerders efficiënter te maken. Concurrenten hadden een minder rooskleurig beeld. De vraag is nu of Amerikaanse toezichthouders zullen oordelen of Google's inspanningen bedoeld zijn om concurrentie de kop in te drukken.

FedEx daalde 1,0 procent. China start een onderzoek naar de Amerikaanse pakketbezorger nadat die een aantal pakketten van Huawei verkeerd bezorgde. De actie wordt gezien als onderdeel van de escalerende handelsoorlog met de VS.

Blackstone koopt een netwerk van industriële opslagplaatsen in de Verenigde Staten voor 18 miljard dollar van GLP uit Singapore. Dat meldden de bedrijven zondag. Het is de grootste private vastgoeddeal ooit zet zwaar in op de verwachte verdere groei van shoppen op het internet. Rivaal ProLogis werd afgetroefd in de race om de enorme vastgoedportefeuille. Blackstone Group noteerde 2,5 procent hoger.

Fiat Chrysler heeft in mei 218.702 wagens verkocht, wat een stijging op jaarbasis markeerde van 2,0 procent, waarbij de stijgende verkopen van Ram en Dodge compenseerden voor de dalende Jeep en Chrysler-verkopen. Het aandeel won 2,0 procent.

Boeing daalde 1,0 procent, nadat de Amerikaanse instantie voor vliegveiligheid bekendmaakte dat meer dan 300 Boeing 737-toestellen onderdelen in de vleugel hebben die defect kunnen raken. De vliegtuigbouwer ligt al geruime tijd onder de loep na een aantal vliegtuigcrashes.

Tesla daalde 3,0 procent. Het bedrijf gaat zijn Model Y auto waarschijnlijk bouwen in Californië, zei topman Elon Musk.

Sigarettenmaker Altria investeert 372 miljoen dollar in een belang in een rookvrij nicotineproduct. Het aandeel steeg 1,9 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 03, 2019 14:24 ET (18:24 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.