*

Nieuws Buitenland

ECB weet toch te verrassen

donderdag 6 juni 2019 16:26

Rabobank ziet kans op nieuwe maatregelen stijgen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform de verwachting van economen zijn monetaire beleid gehandhaafd, maar wist de markt toch met twee mededelingen te verrassen. Ook waren er aanpassingen aan de inflatie- en groeiramingen, maar die waren, zoals ook voorzien, relatief klein.

Het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief blijft en de strafrente 0,25 procent.

De centrale bank zei donderdag dat de basisrentetarieven van de ECB "ten minste de gehele eerste helft van 2020" op hun huidige niveau zullen blijven, en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om te zorgen voor een verdergaande duurzame convergentie van de inflatie naar een niveau onder maar dicht bij 2 procent op middellange termijn.

Eerder ging de ECB er nog van uit dat de rentes ten minste tot en met eind 2019 op het huidige niveau zouden blijven.

Eind vorig jaar stopte de ECB met het opkopen van obligaties. Wel blijft de centrale bank aflossingen op deze leningen herinvesteren, "en wel voor geruime tijd voorbij het moment waarop de Raad van Bestuur begint de basisrentetarieven van de ECB te verhogen en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om gunstige liquiditeitscondities en een ruime mate van monetaire accommodatie te handhaven."

Wat de modaliteiten van de nieuwe reeks driemaandelijkse gerichte langerlopende herfinancieringstransacties, de zogeheten TLTRO-III, betreft, heeft de ECB besloten dat het rentetarief bij elke transactie wordt vastgesteld op een niveau dat 10 basispunten hoger ligt dan het gemiddelde tarief van de basisherfinancieringstransacties van het Eurosysteem gedurende de looptijd van de desbetreffende TLTRO.

"Een paar verrassingen", concludeerde marktanalist Bas van Geffen van Rabobank.

De basisprijs op de TLTRO van 10 basispunten "is iets duurder dan verwacht". Rabobank rekende, net als de meeste banken, volgens Van Geffen op een nulopslag.

"Een kleine penalty op het gebruik", was zijn conclusie. Wellicht toch om het gebruik wat te ontmoedigen, denkt de analist van Rabobank.

De verlenging van de forward guidance was niet iets waarop de markt vandaag al had voorgesorteerd, zei Van Geffen. Hij rekende hier pas in september op.

Maar de markt ging er al wel van uit dat de basisrentetarieven tot "ruim na medio 2020" op hun huidige niveau zullen blijven, benadrukte de analist. Dus echt een verrassing was de aanpassing van de forward guidance nu ook weer niet.

Wel kan de markt volgens de analist denken "dat dit een eerste stapje naar meer is".

Voorzitter Mario Draghi zei in zijn toelichting dat er ruimte is en de ECB in actie komt als de omstandigheden hierom vragen. En in tegenstelling waarop afgelopen maart nog werd gehoopt, is er op een aantal grote kwesties nog niet of nauwelijks progressie geboekt. Zo is er bijvoorbeeld nog geen handelsdeal tussen de VS en China.

Al met al klonk Draghi vanmiddag "duidelijk wat minder dovish dan verwacht", aldus Van Geffen, daarbij wijzend op de euro/dollar. Maar wellicht dat de markt ook te veel verlangde.

"Onze afdronk van de persconferentie is namelijk wel dat de ECB nu duidelijk plannen aan het maken is voor het geval de neerwaartse risico's werkelijkheid worden", zei de analist. De kans op nieuwe maatregelen is, afhankelijk van de economische ontwikkelingen, wel toegenomen volgens Rabobank. "Zowel verlaging van de deposito rente als QE2 kunnen hierbij niet worden uitgesloten."

De euro/dollar handelde donderdagmiddag op 1,1272. Het muntpaar begon de dag nog rond 1,1223.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 06, 2019 10:26 ET (14:26 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.