*

Nieuws Buitenland

Wall Street omhoog door mogelijk uitstel Mexicaanse importsancties

donderdag 6 juni 2019 22:09

Volgende richtpunt banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is donderdag na een volatiele handel hoger gesloten. De S&P 500 steeg 0,6 procent tot 2.843,49 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op een slot van 25.720,66 punten en de Nasdaq steeg 0,5 procent en eindigde op 7.615,55 punten.

Na twee handelssessies waarin de markt vooral leek voor te sorteren op een renteverlaging door de Federal Reserve, werd donderdag aanvankelijk wat minder makkelijk richting bepaald, met beleggers die in afwachting waren van het arbeidsmarktrapport van de Amerikaanse overheid op vrijdag.

Voor de officiële cijfers wordt gerekend op een banengroei van 180.000 stuks en een stabiele werkloosheid van 3,6 procent. Het rapport staat extra in belangstelling omdat de voorloper van loonstrookjesverwerker eerder deze week zwaar tegenviel.

Indien ook de officiële cijfers tegenvallen, versterkt dit waarschijnlijk de verwachting dat de Fed de rente later dit jaar zal verlagen. De Amerikaanse centrale bank liet eerder deze week bij monde van voorzitter Jerome Powell doorschemeren dat men klaar staat om in te grijpen om de negatieve economische effecten van de handelsoorlogen die de Verenigde Staten voeren het hoofd te bieden.

Een handelsakkoord tussen de VS en China staat op de tocht nu beide landen elkaar bestoken met hogere importtarieven en er niet langer wordt onderhandeld over een deal. Beleggers wachten vooral op de G-20 top later deze maand in Japan waar Washington en Beijing mogelijk toch weer om tafel gaan.

Ondertussen onderhandelt de VS met buurland Mexico over een oplossing om handelstarieven op geïmporteerde producten te voorkomen. Donderdagavond meldde persbureau Bloomberg dat de VS overweegt om de sancties, die maandag in moeten gaan, uit te stellen.

Volgens diverse economen zou een escalerende handelsoorlog met Mexico direct grote invloed hebben op de autoprijzen. Amerika importeert veel auto's uit het buurland.

"Het is denkbaar dat een importtarief van 25 procent de vraag naar auto's met ruim 3 miljoen units kan doen afnemen, wat een daling van zo'n 18 procent zou betekenen", volgens econoom Emmanuel Rosner, van Deutsche Bank.

De macro-economische data van donderdag waren weinig bepalend voor het sentiment. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 1 juni stabiel gebleven op 218.000 waar een daling tot 212.000 werd voorzien.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in april gedaald naar 50,8 miljard dollar. Het tekort voor maart werd herzien tot 51,9 miljard dollar. Verder steeg de arbeidsproductiviteit in de VS in het eerste kwartaal van 2019 harder dan in de drie maanden ervoor maar wel iets minder sterk dan verwacht.

Het IMF werd positiever over de Amerikaanse economie en stelde de groei opwaarts bij. Wel benadrukte chef Christine Lagarde de mogelijke negatieve impact van de handelsoorlogen die de VS voeren.

De euro noteerde rond het slot op 1,1278 dollar, nadat de ECB zijn rentebesluit bekendmaakte en minder 'dovish' klonk dan de markt had verwacht. Het muntpaar verhandelde donderdagochtend nog rond 1,1226 dollar.

De olieprijs is donderdag opgekrabbeld na de flinke daling een dag eerder. Een vat West Texas Intermediate werd 1,7 procent duurder op een settlement van 52,59 dollar.

Bedrijfsnieuws

Fiat Chrysler heeft het overnamebod op concurrent Renault zien afketsen omdat Nissan, samenwerkingspartner van Renault, geen heil zou zien in de deal. Mogelijk volgen de komende weken wel nieuwe gesprekken, zei de Franse minister van begrotingszaken. In New York sloot het aandeel Fiat Chrysler 0,8 procent hoger.

Google neemt het data-analysebedrijf Looker over voor 2,6 miljard dollar in contanten. Dit meldde het dochterbedrijf van Alphabet donderdag. Het aandeel Alphabet steeg 0,3 procent.

De overname wordt naar verwachting later dit jaar afgerond en is onderhevig aan de goedkeuring van toezichthouders. Looker wordt na afronding onderdeel van Google Cloud.

Advanced Micro Devices steeg bijna 8 procent na een adviesverhoging naar Gelijkgewogen bij Morgan Stanley.

Barnes & Noble is volgens The Wall Street Journal dicht bij een deal om overgenomen te worden door Elliot Management. Daarmee zou de keten van boekenwinkels van de Amerikaanse beurs verdwijnen. Het aandeel steeg bijna 30 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 06, 2019 16:09 ET (20:09 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.