*

Nieuws Buitenland

Valuta: omstandigheden euro duidelijk veranderd

vrijdag 7 juni 2019 10:29

Amerikaanse banencijfer in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De omstandigheden zijn voor de euro sinds het optreden van de Europese Central Bank donderdag "aanzienlijk gewijzigd". Dit stelde Saxo Bank vrijdag.

"Er was donderdag rekening gehouden met indicaties voor een renteverlaging, maar die bleven uit en dat zorgde voor een oplopende euro", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News. "Het beleidsorgaan heeft met een nul-niveau voor het belangrijkste tarief vrijwel geen speelruimte, terwijl de Federal Reserve die wel heeft en naar verwachting ook zal benutten. Dat zal de dollar drukken, terwijl de euro juist meer opwaarts potentieel heeft gekregen", aldus Jongbloed.

De handelaar ziet de euro vrijdag tussen een bandbreedte van 1,1210 dollar en 1,1310 dollar bewegen. Als de munt door de bovengrens heen breekt, heeft deze in zijn verwachting minder moeite dan voorheen om het 200-daags gemiddelde van nu 1,1365 dollar te doorbreken, waarmee technisch het beeld voor de Europese munt het opwaarts potentieel illustreert.

Met het huidige rentebeleid van de ECB en nog altijd een zeer reële kans op een Brexit, betoogt Jongbloed dat bij een daadwerkelijke Brexit de euro ten opzichte van het Britse pond in eerste instantie een stijging laat zien, waarna het Britse pond een draai maakt, omdat de bank of England aan de renteknop gaat draaien. "De Britse economie geeft daar ook al enige tijd alle aanleiding toe", aldus Jongbloed.

Op de valutamarkten wordt vandaag vooral gekeken naar de banengroei in de Verenigde Staten vorige maand. "Het is met het banencijfer van afgelopen woensdag, dat zeer ondermaats was, erg lastig in te schatten wat er vrijdag op tafel komt, maar een positieve verrassing zal de visie van de Federal Reserve nu niet zo snel alert maken", aldus Jongbloed.

Vanochtend kwamen uit de eurozone drie cijfers: de industriële productie van Duitsland over april daalde beduidend en ook flink meer dan verwacht. De Duitse handelsbalans over april liet een gedaald handelsoverschot zien van 17,0 miljard euro. De export nam met 3,7 procent af. De Franse industriële productie liet over april vervolgens juist een iets hogere productie zien dan verwacht.

In de Verenigde Staten staan drie cijfers geagendeerd: de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in mei, de groothandelsvoorraden over april en vanavond ook nog het consumentenkrediet, eveneens over april.

Voor de banengroei wordt uitgegaan van 180.000 banen tegen een toename met 263.000 banen in april. De werkloosheid blijft naar verwachting 3,6 procent. De stijging van het uurloon komt in de prognose op maandbasis uit op 0,3 procent tegen 0,22 procent in april.

De groothandelsvoorraden lopen naar verwachting met 0,7 procent op. In maart was er nog sprake van een daling met 0,1 procent.

De euro noteerde vrijdag 0,1 procent lager op 1,1269 dollar. De Europese munt zakte eveneens 0,1 procent ten opzichte van de Britse valuta naar 0,8870 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 07, 2019 04:29 ET (08:29 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.