*

Nieuws Buitenland

Valuta: Brits pond in focus

maandag 10 juni 2019 09:43

Politieke onzekerheid groeit nu May is vertrokken.

(ABM FN-Dow Jones) Maandag belooft een rustige handelsdag te worden vanwege Pinksteren, waarbij beleggers vooral letten op de bewegingen van het Britse pond. Dit schreven analisten van London Capital Group.

De Britse munt noteerde kort na de opening van de beurzen 0,3 procent lager ten opzichte van de dollar op 1,2710 en daarmee rond de niveaus van januari. Volgens de analisten is de politieke onzekerheid toegenomen nu Theresa May is vertrokken als premier. Kandidaat-opvolger Boris Johnson dreigde dit weekend dat hij de rekening die het Verenigd Koninkrijk aan de Europese Unie verschuldigd is bij een vertrek, niet zal betalen wanneer hij wordt gekozen, totdat Brussel met een betere Brexit-deal komt.

Mogelijk komt het Britse pond later op de ochtend in beweging na het verschijnen van een aantal macro-economische data uit het VK, namelijk de industriƫle productie, de handelsbalans en groeicijfers over de maand april.

Peso omhoog na deal VS en Mexico

De Mexicaanse peso noteerde maandag ruim twee procent hoger ten opzichte van de Amerikaanse dollar op 0,05207 nadat de Verenigde Staten en Mexico een deal bereikten waarmee importtarieven op Mexicaanse producten voorlopig van de baan zijn. Washington houdt wel een slag om de arm en zal alsnog importsancties opleggen wanneer Mexico zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, aldus de Amerikaanse president Donald Trump.

De Amerikaanse dollar steeg maandag wel in waarde ten opzichte van de euro. De Europese munt, die vorige week nog zo'n anderhalf procent steeg, noteerde maandag 0,3 procent lager rond 1,1300.

Beleggers rekenen op monetaire verruiming

De greenback kwam vorige week onder druk te staan na een zwak banenrapport, wat de gedachte voedt dat de Federal Reserve de rente ergens in de komende maanden zal verlagen, ook om de effecten van de handelsoorlog tegen te gaan.

"Vanwege de lage(re) economische groei en de zwakke inflatiedruk gaan we ervan uit dat de centrale banken hun monetair beleid weer gaan verruimen. Dat houdt in dat onder meer de Amerikaanse Fed en de centrale bank van China hun beleidsrentes enkele malen gaan verlagen", denkt ABN AMRO.

De Europese Centrale Bank (ECB) doet dit vermoedelijk niet, volgens econoom Nico Klene, al kan een kleine rentestap niet uit worden gesloten.

"We denken dat de ECB zal kiezen voor een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming", aldus de econoom, die verwacht dat de euro/dollar dit jaar stabiliseert rond 1,12. "In 2020 kan de euro iets sterker worden."

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 10, 2019 03:43 ET (07:43 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.