*

Nieuws Buitenland

Olieprijs stabiliseert na dip

dinsdag 11 juni 2019 20:45

Voorradenrapporten volgende richtpunt.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gestabiliseerd na de daling een dag eerder. Op een settlement van 53,27 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,01 dollar of 0,02 procent meer waard.

Maandag stond de olieprijs nog onder druk door zwakke Chinese importcijfers en de onzekerheid rond het verlengen van productie-afspraken die de OPEC en Rusland hebben gemaakt. Saoedi-Arabiƫ wil de afspraken verlengen, zo werd vorige week al duidelijk, maar Moskou twijfelt.

De olieprijs bereikte in april de hoogste stand van dit jaar en zakte met name de afgelopen weken flink terug en kwam daarmee in een zogeheten 'bear market'. Sindsdien is de olieprijs wel weer wat opgekrabbeld, met name vanwege de verwachting dat de OPEC+ ook de rest van het jaar vast zullen houden aan hun outputverlaging, en een algemeen verbeterd sentiment op de aandelenmarkten.

De daling van maandag kan simpelweg te maken hebben met winstnemingen, aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

"Maar mogelijk is het meer dan dat. Het is nog steeds zeer onduidelijk in hoeverre Rusland meedoet met een verlenging van de productie-afspraken en nu de OPEC+ vergadering pas begin juli is, wordt een besluit wellicht ook deels gebaseerd op de uitkomst van een [verwachte] ontmoeting tussen Trump en Xi [eind juni tijdens de G-20]", aldus Erlam.

Volgende richtpunt voor de markt is het wekelijkse olievoorradenrapport van brancheorganisatie American Petroleum Institute, dinsdagavond laat, gevolgd door het rapport van overheidsdienst Energy Information Administration woensdagmiddag.

Het EIA liet dinsdag in zijn maandrapport al weten dat de olieproductie in de VS dit jaar vermoedelijk 1 procent lager uitkomt dan eerder gedacht, op 12,3 miljoen vaten per dag. Ook de verwachte prijzen in 2019 voor WTI en Brent gingen omlaag.

Later deze week komen de OPEC en het Internationaal Energieagentschap met hun maandrapporten over de oliemarkt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 11, 2019 14:45 ET (18:45 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.