*

Nieuws Buitenland

Valuta: Amerikaanse inflatie in focus

woensdag 12 juni 2019 09:57

Dollar voorlopig in zijwaartse trend.

(ABM FN-Dow Jones) De valutamarkten kijken woensdag uit naar de ontwikkelingen van de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in het licht van het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week.

"Daar zal woensdag naar verwachting veel aandacht naar uitgaan", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO tegen ABM Financial News. "Het cijfer valt tegen de achtergrond van de verwachting dat het monetaire beleidsorgaan van de Verenigde Staten meer voelt voor renteverlaging. Wij verwachten voor dit jaar twee verlagingen", aldus Boele.

Ondertussen is in het Verenigd Koninkrijk binnen de Bank of England in elk geval één lid van het bestuur richting een renteverhoging geschoven. "Als je naar de inflatie-ontwikkelingen van het land kijkt, is dat geen vreemde visie", aldus Boele.

Boele verwacht dat de onzekerheid rondom de Brexit de komende tijd aanhoudt, temeer daar er eerst een opvolger moet worden gekozen voor Theresa May als premier van het land, waarbij een zogeheten hardliner het Britse pond nog wel eens verder onder druk zou kunnen zetten.

De dollar beweegt ten opzichte van de euro met het huidige niveau in een redelijk zijwaartse trend, maar de euro kan op zeker moment de 1,1370 dollar als tweehonderddaags gemiddelde gaan testen, aldus Boele.

Ten opzichte van de yen bevindt de dollar zich overigens in een neerwaartse trend.

Vanochtend vroeg kwamen er al in Azië al enkele macro-economische cijfers naar buiten. In Japan bleken woensdag de machine-orders in april na een krimp met 4,3 procent in maart, met eenzelfde percentage weer te zijn opgelopen.

De Chinese consumentenprijzen stegen in mei op jaarbasis 2,7 procent, een versnelling ten opzichte van de stijging met 2,5 procent op jaarbasis in april. De producentenprijzen bleven daar beduidend op achter met een stijging op jaarbasis met 0,6 procent in mei, waar in april nog een stijging op jaarbasis van 0,9 procent werd gerapporteerd.

In de Verenigde is het ook woensdag relatief rustig, met halverwege de middag de consumentenprijzen, eveneens over mei, en in de tweede middaghelft de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 8 juni.

Voor de consumentenprijzen wordt uitgegaan van een stijging op maandbasis met 0,1 procent tegen 0,3 procent in april. Zonder de volatiele prijseffecten van vers voedsel en energie komt de stijging in mei naar verwachting uit op 0,2 procent tegen 0,1 procent in april. Op jaarbasis ligt de prognose op 1,9 procent tegen 2,0 procent in april. Voor de kerninflatie ligt de verwachting op 2,1 procent, gelijk aan een maand ervoor.

Voor de olievoorraden zijn geen prognoses beschikbaar. Een week eerder liepen de voorraden nog met 6,771 miljoen vaten op.

Woensdag krijgt ECB-bestuurslid Benoit Coeuré het woord bij een bijeenkomst van de Bond Market Contact Group.

ECB-voorzitter Mario Draghi, vice-voorzitter Luis de Guindos, Coeuré en IMF-voorzitter Christine Lagarde spreken woensdag op een conferentie over oost- en zuidoost Europese landen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 12, 2019 03:57 ET (07:57 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.