*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen hoger gesloten

donderdag 13 juni 2019 18:54

Potentiële effecten Amerikaans handelsbeleid houdt markt bezig.

(ABM FN) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 380,33 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,4 procent op 12.169,05 punten en voor de Franse CAC 40 sloot vlak op 5.375,63 punten. De Britse FTSE 100 sloot vlak op 7.368,57 punten.

De stijgende olieprijs sprong donderdag in het oog, na een incident met twee olietankers in de Straat van Hormuz, waarbij één van de twee tankers zou zijn geraakt door een torpedo. Olie noteerde donderdag tot 3,1 procent hoger.

Vanwege een gebrek aan richtinggevend nieuws wogen beleggers opnieuw de mogelijke effecten van het handelsconflict op de markten.

Het laatste restje optimisme in de markt over een mogelijke deal tussen China en de Verenigde Staten lijkt te zijn vervlogen nadat een Bloomberg-verslaggever na een tiendaagse tour langs Chinese functionarissen en zakenlui tot de conclusie is gekomen dat Beijing zich opmaakt voor een langdurige handelsconflict met Washington.

Daarnaast speculeert de markt over het toekomstig monetair beleid van centrale banken. Uit een opiniepeiling van persbureau Reuters bleek dat de kans op een renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve sterk is gestegen, onder andere vanwege de aanhoudende handelsspanningen.

"Gelet op de weinig belovende wereldwijde krantenkoppen, lijken beleggers van mening te zijn dat het misschien verstandiger is om in 'veilige havens' te stappen", zei marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group, die daarmee refereerde naar de sterke yen, Zwitserse frank en goud.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de conservatieven begonnen aan het proces om een nieuwe leider te kiezen die Theresa May zal opvolgen. Vooralsnog lijkt Boris Johnson de beste kaarten te hebben.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de industriële productie in de eurozone in april van dit jaar met 0,5 procent is gekrompen ten opzichte van maart. Op jaarbasis daalde de productie met 0,4 procent.

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in mei minder opgelopen dan in april. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen in mei met 1,4 procent. Een maand eerder was dit nog 2,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1274. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1298 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1287 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Oliefondsen als Royal Dutch Shell, Total en BP profiteerden niet van de gestegen olieprijs. Shell sloot 0,2 procent lager, Total verloor 0,4 procent en BP noteerde 0,3 procent lager.

Tesco heeft in het eerste kwartaal, dat eindigde op 25 mei van dit jaar, de omzet op een vergelijkbare basis met 0,2 procent zien stijgen. Op de Brits thuismarkt deed de retailer het beter dan de markt. De koers van het aandeel Tesco won 0,9 procent.

Thales heeft zijn financiële doelstellingen voor dit jaar verhoogd, nu de integratie van zijn acquisitie Gemalto is voltooid. Thales ging donderdag met 1,4 procent hoger.

Altice Europe steeg 7,4 procent. Deutsche Bank trok het koersdoel op van 5,00 naar 7,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Robert Grindle ziet de toekomst zonnig in, met onder meer een herstel in Frankrijk, lagere rentekosten en desinvesteringen die de waardering van het kernbedrijf bloot zullen leggen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.886,88 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 13, 2019 12:54 ET (16:54 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.