*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

donderdag 13 juni 2019 20:54

Futures tussentijds 4 procent hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten, nadat twee olietankers werden beschadigd bij vermoedelijke aanvallen voor de kust van Iran, waardoor de spanningen tussen Teheran en Washington toenamen.

De futures stegen direct na het incident 4 procent, hoewel de honger naar risicovolle activa niet leek te verminderen.

Het incident versterkt de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, volgend op schade aan schepen in de regio in mei. De Verenigde Staten beschuldigde Iran van de incidenten, maar Teheran ontkende.

Iraanse staatsmedia meldden donderdag aanvankelijk de bemanning van de getroffen schepen te hulp geschoten te zijn door hen te evacueren. Zij verduidelijkten later echter dat passerende schepen in de buurt de twee schepen te hulp waren geschoten.

De OPEC publiceerde donderdag zijn maandelijkse rapport en stelde de verwachting voor de vraag naar olie neerwaarts bij op basis van oplopende olievoorraden, terwijl de afgenomen levering van de zijde van Saoedi-Arabiƫ teniet werd gedaan door een hogere productie van andere lidstaten.

Het kartel verwacht nu een groei in de vraag naar olie voor dit jaar van 1,14 miljoen vaten olie, 70.000 vaten minder dan een maand eerder, terwijl in april de voorraden met 25 miljoen vaten toenamen.

De raming voor de groei van de mondiale economie bleef bij de OPEC intact op 3,2 procent voor 2019.

Woensdag bleek uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 7 juni zijn gestegen met circa 2,2 miljoen vaten tot een totaal van 485,5 miljoen vaten.

De benzinevoorraden stegen met 0,8 miljoen vaten tot 234,9 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 1,0 miljoen vaten afnamen tot 128,4 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 91,8 naar 93,2 procent.

Een augustusfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 2,2 procent, ofwel 1,14 dollar, hoger op 52,28 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 13, 2019 14:54 ET (18:54 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.