*

Nieuws Buitenland

Rode start Wall Street in verschiet

vrijdag 14 juni 2019 13:03

Broadcom trekt sector omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is op weg naar een lagere opening als gevolg van een cocktail van onzekerheid.

China en de VS lijken steeds verder van elkaar af te staan, de spanningen met Iran lopen op en cijfers uit China bieden geen steun.

Futures op de breed samengestelde S&P 500 index noteerden rond de klok van één uur 0,3 procent lager.

China heeft de importheffingen voor bepaalde stalen buizen uit Amerika en de Europese Unie verhoogd. De heffingen starten op 57,9 procent voor bijvoorbeeld het Franse Vallourec, maar kunnen oplopen tot 147,8 procent voor bepaalde Amerikaanse ondernemingen, aldus het ministerie. Het Amerikaanse Wyman-Gordon Forgings gaat 101 procent betalen. De nieuwe heffingen gelden per direct.

Macro-economisch staat het nodige op de rol. Voorbeurs zijn er de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de industriële productie.

Die cijfers waren er ook in China, en die gaven een verdeeld beeld.

De Chinese industrie produceerde in mei 5,0 procent meer. Dat was minder dan de groei van 5,4 procent in april of de 5,5 procent waarop economen hadden gerekend.

Daarentegen stegen de detailhandelsverkopen met 8,6 procent wel flink hard dan de 7,2 procent in april.

Na de openingsbel zijn er in de VS nog de bedrijfsvoorraden en het voorlopige consumentenvertrouwen.

Olie noteerde vrijdag lager, na de prijssprong van donderdag, toen twee tankers in de Golf van Oman werden getroffen door vermoedelijk een aanval. De VS verdenken Iran, maar Teheran ontkent.

Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent in het rood op 52,06 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 61,26 dollar werd betaald, een daling van 0,1 procent.

Het Internationaal Energie Agentschap liet vanochtend weten dat een afkoeling van de wereldeconomie in 2019 een tragere groei van de vraag naar olie tot gevolg zal hebben. Reden voor het Agentschap om haar raming te verlagen van een groei van 1,3 miljoen vaten per dag naar 1,2 miljoen vaten.

De euro/dollar noteerde op 1,1261. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1277 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Broadcom heeft het afgelopen kwartaal een hogere aangepaste winst en omzet geboekt, maar waarschuwde voor uitdagende marktomstandigheden. "We hebben in het tweede kwartaal volgens plan gefunctioneerd", zei CEO Hock Tan. "We zien momenteel een brede vertraging in de vraag, die wordt gedreven door de aanhoudende geopolitieke onzekerheden, evenals de gevolgen van de exportbeperkingen van onze grootste klanten", voegde hij toe.

Verschillende grote banken verlaagden al het koersdoel voor Broadcom en het aandeel opent vermoedelijk meer dan 9 procent lager. Ook sectorgenoten staan onder druk. Intel levert meer dan 2 procent in en AMD 3,4 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,4 procent tot 2.891,65 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 26.106,77 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 7.837,13 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 14, 2019 07:03 ET (11:03 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.