*

Nieuws Buitenland

Chipmakers onderuit op rood Wall Street

vrijdag 14 juni 2019 22:10

Handelsspanningen en geopolitieke zorgen spelen ook een rol.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street stond vrijdag onder druk. De Dow Jones index sloot 0,1 procent lager op 26.089,61 punten, de S&P 500 index verloor 0,2 procent tot 2.886,98 punten en de Nasdaq leverde 0,5 procent in op een slot van 7.796,66 punten, waarbij vooral de chipsector het moest ontgelden.

"Het belangrijkst voor de markt was vrijdag dat Broadcom zijn outlook verlaagde. Dat draagt bij aan de zorgen over de mondiale vraag. Dat er sprake is van een economische groeivertraging is duidelijk, maar wat is de bodem?", aldus vermogensbeheerder Tom Martin van Globalt Investments, die wel enige hoop heeft dat de economie in de tweede helft van het jaar weer aantrekt.

Dat hangt wel af van een mogelijke oplossing in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Het overleg over een handelsakkoord ligt stil en de markt kijkt uit naar eind juni wanneer er in Japan een G20-top plaats vindt waar de Amerikaanse president Donald Trump en zijn ambtsgenoot Xi Jinping elkaar mogelijk treffen.

Ondertussen nemen de geopolitieke spanningen tussen Amerika en Iran toe, na de tankeraanval in de Straat van Hormuz donderdag.

Olie werd vrijdag dan ook 0,4 procent duurder vanwege de geopolitieke spanningen in de Perzische Golf, ondanks dat het Internationaal Energieagentschap liet weten dat een afkoeling van de wereldeconomie in 2019 een tragere groei van de vraag naar olie tot gevolg zal hebben. Dit was reden voor het agentschap om haar voorspelling te verlagen van een groei van 1,3 miljoen vaten per dag naar 1,2 miljoen vaten. De OPEC voorspelde deze week ook al een verminderde vraag.

Belangrijke macro-economische cijfers, zoals de detailhandelsverkopen en de industriële productie bleken solide. De detailhandel in de VS verkocht in mei meer dan in april, terwijl de Amerikaanse industrie in dezelfde maand meer produceerde.

Met name de detailhandelsverkopen zijn belangrijk voor de Amerikaanse economie. "De detailhandelsverkopen bevestigen onze opvatting dat de Federal Reserve waarschijnlijk tot september wacht om de rente te verlagen", zei econoom Andrew Hunter.

Het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, is in juni gedaald, bleek uit een voorlopige raming. Volgens econoom Richard Curtin was dit vooral te wijten aan de zorgen over handelstarieven op Chinese goederen, die de economische groei mogelijk drukken. Ook over de mogelijke Mexicaanse importtarieven maakten de ondervraagden zich zorgen, maar dat effect is in de definitieve cijfers eind juni mogelijk verdwenen, aldus Curtin. Vorig weekend sloten de VS en Mexico een handelsdeal.

De euro/dollar noteerde rond het slot 0,6 procent lager op 1,1212 dollar.

Bedrijfsnieuws

Broadcom heeft het afgelopen kwartaal een hogere aangepaste winst en omzet geboekt, maar waarschuwde voor uitdagende marktomstandigheden. "We zien momenteel een brede vertraging in de vraag, die wordt gedreven door de aanhoudende geopolitieke onzekerheden, evenals de gevolgen van de exportbeperkingen van onze grootste klanten", aldus CEO Hock Tan.

Verschillende grote banken verlaagden het koersdoel voor Broadcom en het aandeel daalde 5,6 procent. Ook sectorgenoten stonden vrijdag onder druk. Intel leverde 1,1 procent in en AMD verloor 3,3 procent.

Chewy beleefde vrijdag een sterk beursdebuut. Het aandeel van de online dierenwinkel ging voor 22 dollar naar de markt en werd op een slotkoers van 34,99 dollar 59 procent meer waard.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 14, 2019 16:10 ET (20:10 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.