*

Nieuws Buitenland

Valuta: euro en dollar in smalle bandbreedte

dinsdag 18 juni 2019 09:19

Draghi in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De euro en de dollar bevinden zich in een steeds nauwere bandbreedte, in een week waarin dinsdag de aandacht uitgaat naar het forum van de Europese Centrale Bank in het Portugese Sintra en halverwege de week naar het rentebesluit van de Federal Reserve.

"Mocht de Fed morgenavond blijken te besluiten de rente te verlagen, dan kan dat een opsteker voor de euro betekenen, ofschoon er marktbreed geen wijziging wordt voorzien", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News.

Van der Meer ziet de bandbreedte voor het euro/dollar-paar steeds smaller worden met voor de euro aan de onderkant 1,1200 dollar en aan de bovenkant 1,1260 dollar. "Als er zich geen verrassingen voordoen, zien wij deze range alleen nog maar smaller worden", aldus Van der Meer.

Van der Meer schat in dat dinsdag de meeste aandacht wordt opgeëist door de Europese Centrale Bank, die vanaf maandag zijn jaarlijkse forum in Sintra houdt, en waar voorzitter Mario Draghi om vier uur vanmiddag zijn speech afsteekt. "De meeste aandacht daarin zal uitgaan naar hints op nieuwe stimuleringsinstrumenten. Elke aanwijzing daarvoor kan de valutamarkt meer richtingsgevoel geven", aldus de valutahandelaar dinsdag.

Naast Draghi staan in Sintra ook toespraken van de vicevoorzitter van de ECB Luis de Guindos, de voorzitter van de Bank of England Mark Carney, ECB-bestuurslid Philip Lane en de oud-voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen op de agenda.

Vanochtend volgen uit de eurozone nog de definitieve inflatie over mei en de handelsbalans over april en uit Duitsland de ZEW-vertrouwensindex over juni.

Voor de stijging van de consumentenprijzen in de muntunie wordt uitgegaan van 0,2 procent op maandbasis, 1,2 procent op jaar basis en zonder de invloed van prijzen voor vers voedsel en energie van een nul-percentage op maandbasis en 0,8 procent op jaarbasis. Volgens de valutahandelaar van Ebury zal de tweede raming geen potten kunnen breken, omdat deze doorgaans geen opmerkelijke afwijkingen laat zien met de eerste metingen.

Voor de handelsbalans van de eurozone is geen verwachting beschikbaar.

De ZEW-index van Duitsland daalt naar verwachting van 2,1 negatief in mei naar 5,8 negatief in juni. Van der Meer verwacht dat een afname van de index naar dit niveau een bevestiging is van de huidige eurozwakte.

Uit de Verenigde Staten volgt een cijfer over de woningbouw en bouwvergunningen over mei. Hiervoor wordt een daling met 0,4 procent op maandbasis voorzien naar een geannualiseerd aantal van 1,23 miljoen huizen. In april werd er nog een stijging met 5,7 procent op maandbasis gemeld. De vergunningen nemen naar verwachting op maandbasis met 0,5 procent af naar een eveneens geannualiseerd aantal van 1,29 miljoen. Over april was er sprake van een stijging met 0,6 procent op maandbasis.

De euro noteerde dinsdag 0,2 procent hoger op 1,1239 dollar. De euro noteerde 0,1 procent hoger ten opzichte van de Britse valuta op 0,8963 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 18, 2019 03:19 ET (07:19 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.