*

Nieuws Buitenland

Draghi praat Europese beurzen omhoog

dinsdag 18 juni 2019 18:32

Verruimingsgezinde ECB positief ontvangen.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag flink hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 1,7 procent in de plus op 384,78 punten, de Duitse DAX won 2,0 procent tot 12.331,75 punten, de Franse CAC 40 ging 2,2 procent omhoog tot 5.509,73 punten en de Britse FTSE 100 steeg op een slotstand van 7.443,04 punten, 1,2 procent.

"De kans op lagere rentes en/of een terugkeer van het obligatie-opkoopprogramma [van de ECB] stimuleerde de markten", zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Ook het bericht dat de Amerikaanse president Donald Trump gesproken heeft met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hielp het sentiment een handje.

Na een voorzichtige start was het vooral de voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi die de beurzen omhoog wist te praten door aan te geven dat de ECB stimuleringsmaatregelen kan treffen wanneer de economische verwachtingen niet verbeteren. Draghi wees vooral op de zwakke inflatie. Hoewel de centrale bank blijft streven naar een prijsstabiliteit van rond de twee procent, komt de inflatie daar steevast onder uit. In mei stegen de consumentenprijzen met 1,2 procent, van 1,7 procent in april, werd dinsdag bekend.

De kerninflatie, die voor de ECB belangrijk is, zwakte zelfs af tot 0,8 procent.

"De vraag is niet langer: wat moet er gebeuren wil de ECB de rentes deze zomer verlagen, maar vooral: wat moet er gebeuren, wil de ECB de rentes NIET verlagen", zei econoom Carsten Brzeski van ING. "Een belangrijkere vraag is dan ook: hoeveel monetaire stimulering hebben economieën nodig die met 0,4 procent groeien op kwartaalbasis en waar de werkloosheid op het laagste niveau in een decennium staat?"

De euro kwam onder druk te staan na de toespraak van Draghi. Rond het Europese slot noteerde de munt 0,2 procent lager ten opzichte van de dollar op 1,1191.

"Zelfs wanneer de Federale Reserve ook de rente verlaagt, kan dit een omgeving creëren waarin meer euro-zwakte verwacht kan worden", volgens analist Bart Hordijk van Monex Europe.

En daar is Trump niet blij mee. De Amerikaanse president klaagde dinsdag over de verruimingsgezinde Draghi en suggereerde dat de ECB-voorzitter zo de euro manipuleerde. Draghi benadrukte in een reactie dat de ECB alleen een inflatiemandaat heeft en zich niet richt op wisselkoersen.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag ook aandacht voor de Duitse ZEW index. Die bleek in juni fors gedaald, tot 21,1 negatief. In mei kwam de index nog uit op 2,1 negatief. Een verdere verzwakking was wel voorzien, maar niet zo stevig. Onderzoeksinstituut ZEW wees in een toelichting op de impact van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

Olie werd dinsdag flink duurder. Meer centrale bankenstimulering is gunstig voor de economie en in het verlengde daarvan de vraag naar olie. Vorige week waarschuwden zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap nog voor een minder sterke groei van de vraag naar olie.

Bedrijfsnieuws

Financiële aandelen waren in trek nu de ECB nieuwe verruimingsmaatregelen overweegt om de economie aan te jagen. Deutsche Bank steeg 3,6 procent, Commerzbank 1,8 procent, ING Groep 2,0 procent en Société Générale 2,1 procent.

Het Duitse Siltronic gaf maandagavond een winstwaarschuwing af vanwege een "aanhoudende vertraging van de halfgeleidersector". Deze vertraging is volgens Siltronic het gevolg van geopolitieke onzekerheden en de negatieve gevolgen de Amerikaanse sancties tegen Chinese techbedrijven. Het bedrijf uit München is een belangrijke leverancier van wafers voor de halfgeleidersector. Het aandeel leverde dinsdag dan ook 7,7 procent in.

Infineon verloor 2,1 procent. Maandagavond kondigde de Duitse producent van halfgeleiders een kapitaalverhoging van maximaal 1,5 miljard euro aan.

Concurrenten als STMicroelectronics en ASML deden het beter met winsten van 3,1 en 1,9 procent.

Lufthansa, dat maandag fors onder druk stond na een winstwaarschuwing, daalde dinsdag nog eens 2,3 procent. Sectorgenoten als Air France-KLM en easyJet herstelden juist en stegen respectievelijk 3,8 en 1,4 procent.

Siemens, dat bekendmaakte tot 2023 2.700 banen te willen schrappen bij zijn energietak, steeg 2,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerden de Amerikaanse indexen op Wall Street ook flink hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 18, 2019 12:32 ET (16:32 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.