*

Nieuws Buitenland

Wall Street flink omhoog

dinsdag 18 juni 2019 20:03

Handelsspanningen nemen iets af.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street noteerde dinsdag met nog een paar uur handel hoger. De S&P 500 steeg 1,0 procent, de Dow Jones index won 1,3 procent en de Nasdaq stond 1,5 procent hoger.

De markten reageerden positief op het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping elkaar telefonisch hebben gesproken. Volgens Trump ontmoeten de twee leiders elkaar volgende week tijdens de G20-top in het Japanse Osaka.

"De markten worden enthousiast van een potentiƫle deal tussen Trump en China", volgens marktstrateeg Charlie Ripley van Allianz Investment Management.

Daarnaast profiteerden de markten van een verruimingsgezinde Europese Centrale Bank. Voorzitter Mario Draghi zei dinsdag in een toespraak dat de ECB stimuleringsmaatregelen kan treffen wanneer de economische verwachtingen niet verbeteren. Daarmee lijkt de ECB te hinten op een renteverlaging, nadat de speculatie recent al toenam dat de Federal Reserve ook de rentes zal verlagen.

Toch temperen sommige marktanalisten de verwachtingen. "Draghi zei dat stimulering een beschikbare beleidsmaatregel is, niet dat die binnenkort ook wordt ingezet", aldus Ian Pollick van CIBC Capital Markets. "De marktreactie toont eigenlijk juist aan dat de centraal bankiers er verstandig aan zouden doen om de markten te kalmeren door nog niet in te grijpen."

De Fed komt woensdag met zijn rentebesluit. De kans dat de rente nu al wordt verlaagd is niet zo groot, maar zo'n 90 procent van de markt rekent erop dat dit in juli wel gebeurt. Volgens marktkenners is vooral de communicatie van voorzitter Jerome Powell woensdag belangrijk, net als de dot plot. Mocht de Fed-president te 'hawkish' klinken, dan leidt dit op de aandelenmarkten mogelijk tot een verkoopgolf.

Vermoedelijk neemt de druk op Powell zelf dan ook weer toe. Dinsdag meldde Bloomberg dat het Witte Huis eerder dit jaar heeft onderzocht of het juridisch mogelijk was om Powell te degraderen van voorzitter tot gouverneur. Trump heeft al langer kritiek op hem en de Federal Reserve. De Amerikaanse president vindt dat het huidige monetaire beleid van de centrale bank de economie schaadt.

De euro/dollar noteerde dinsdagavond op 1,1193. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1239. Olie werd flink duurder.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in mei op maandbasis met 0,9 procent is gedaald tot 1,269 miljoen stuks, terwijl het aantal bouwvergunningen wel steeg, met 0,3 procent tot 1,294 miljoen vergunningen.

Bedrijfsnieuws

Techaandelen die veel blootstelling hebben aan China, profiteerden van het optimisme rond het handelsconflict. Apple won 2,2 procent, Intel steeg 2,6 procent en NVIDIA noteerde 5,7 procent hoger.

Facebook heeft dinsdag formeel zijn plannen voor cryptomunt Libra onthuld. Libra is een blockchain-gebaseerd betalingssysteem dat wordt ondersteund door harde activa en door Facebook ontworpen is voor een breed publiek. De nieuwe cryptomunt zou tegen 2020 beschikbaar moeten zijn op Messenger en WhatsApp, maar ook als zelfstandige dienst, aldus Facebook. Het aandeel Facebook noteerde 0,3 procent lager.

Sotheby's steeg 0,3 procent, nadat het aandeel maandag bijna 59 procent hoger sloot toen bekend werd dat het veilinghuis wordt overgenomen door BidFair USA voor 3,7 miljard dollar.

Boeing steeg 4,1 procent, nadat de ruimtevaart- en defensiereus bekendmaakte dat Air Lease vijf 787-9 Dreamliners ter waarde van 1,5 miljard dollar wil kopen.

Het aandeel Snap steeg ruim 9 procent tot 14,78 dollar, nadat BTIG-analist Rich Greenfield het koersdoel verhoogde van 15,00 dollar naar 20,00 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 18, 2019 14:03 ET (18:03 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.