*

Nieuws Buitenland

Update: Witte Huis onderzocht demotie Fed-voorzitter Powell - media

dinsdag 18 juni 2019 22:56

Trump wilde Powell degraderen tot gouverneur.

(ABM FN-Dow Jones) Het Witte Huis heeft eerder dit jaar onderzocht of het juridisch mogelijk was om Jerome Powell van de Federal Reserve te degraderen van voorzitter tot gouverneur. Dit meldde Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

De kwestie speelde in februari, aldus Bloomberg, nadat de Amerikaanse president Donald Trump had aangegeven Powell te willen ontslaan.

Trump heeft al langer kritiek op de Fed-voorzitter en de centrale bank als geheel. Hij vindt dat het huidige monetaire beleid de Amerikaanse economie schaadt.

Op de vraag of hij Powell nog steeds wil degraderen, zei Trump dinsdag dat het afwachten is wat de Fed-voorzitter doet, doelend op eventuele renteverlagingen.

De Fed maakt woensdagavond zijn rentebesluit bekend. Een renteverlaging wordt nog niet verwacht, maar volgt vermoedelijk in juli.

Trump klaagde dinsdag ook al over de Europese Centrale Bank en voorzitter Mario Draghi. Volgens de Amerikaanse president is het speelveld niet gelijk en heeft de ECB hele andere beleidsopvattingen dan de Fed. Trump beschuldigde Draghi ook van het manipuleren van de euro. De ECB-voorzitter benadrukte in een reactie dat de centrale bank zich met zijn monetaire beleid louter richt op inflatie en niet valuta.

Update: om nieuwe informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 18, 2019 16:56 ET (20:56 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.