*

Nieuws Buitenland

Valuta: dollar trekt horizontale lijn

vrijdag 21 juni 2019 09:41

Amerikaanse huizenverkopen in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse dollar heeft in de nacht van donderdag op vrijdag vrijwel geen beweging laten zien en de verwachting is dat deze trend zich een groot deel van de dag voortzet.

"We hebben de afgelopen anderhalve week grote centrale banken met hun rentebesluiten voorbij zien komen en daarmee ook de belangrijkste bewegingen", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News. "Opvallend is de stijging van de goudprijs, die vannacht even de 1.414 dollar aantikte, nu de spanningen in het Midden-Oosten oplopen. Met een lage dollarrente valt voor grote partijen hier nog valutawinst te pakken. Jongbloed raadt aan om het metaal op 1.370 dollar op te pakken, "gezien de huidige steun op 1.360 tot 1.365 dollar".

De handelaar verwacht voor vrijdag vanuit de geagendeerde cijfers uit Europa geen invloed. Wel gaat zijn interesse uit naar de verkopen van bestaande huizen in de Verenigde Staten in mei. "De dertigjaarsrente, waar veel naar gekeken wordt, is in een neerwaartse trend terechtgekomen. Met het verwachte rentebeleid van de Federal Reserve verwachten we ook druk op de hypotheekrente en dat kan de huizenverkopen op termijn een impuls geven", aldus de handelaar.

Jongbloed voorziet op een termijn van ruim een week als eerste belangrijke richtpunt voor de valutamarkten de G-20 top volgend weekend in Japan. "Het aandachtspunt daar is natuurlijk het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten met als eerste vraag of de staatshoofden van beide landen elkaar spreken en, zo ja, of ze tot een akkoord kunnen komen. Wij verwachten voor wat betreft het tweede punt dat het daar nog te vroeg voor is", aldus Jongbloed.

In Japan kwamen vrijdagmorgen twee cijfers uit, te weten de inkoopmanagersindex voor de industrie over juni en de inflatie over mei.

De trend in de Japanse industrie is met een index van 49,5 nog altijd dalende en ook onder het niveau van mei. Boven een stand van 50 is er sprake van groei.

Op jaarbasis viel de inflatie in mei terug, terwijl op maandbasis er per saldo een pas op de plaats werd gemaakt.

Uit het eurogebied volgden vrijdag de verschillende voorlopige samengestelde inkoopdata over juni, zoals van Duitsland, Frankrijk en later op de ochtend nog van de eurozone als geheel. Voor de muntunie wordt een lichte stijging voorzien van 51,6 naar 51,8.

Frankrijk liet een stijging van de samengestelde index zien, terwijl de activiteiten in de Duitse industrie bleven krimpen.

Uit de Verenigde Staten volgen vrijdag twee cijfers, waaronder eveneens een voorlopig samengesteld inkoopcijfer over juni en de verkopen van bestaande woning over mei.

De samengestelde inkoopmanagersindex komt naar verwachting licht lager uit ten opzichte van de index van mei.

Voor de huizenverkopen wijzen de prognoses op een stijging van 5,19 miljoen huizen naar 5,25 miljoen huizen op een geannualiseerde basis. Dit impliceert een verwachte stijging met 1,2 procent.

Naast deze cijfers zijn er nog diverse optredens van een aantal prominenten. Zo houden de gouverneur van de Federal Reserve van Cleveland Lorette Mester en Fed-bestuurslid Lael Brainard een rede. Verder is de Amerikaanse minister van financiƫn Steven Mnuchin voor een officieel bezoek op het Kennedy Space Center. Eric Rosengren, voorzitter van de Fed van Boston en Jens Weidman, voorzitter van de Duitse Bundesbank spreken vrijdag op de jaarlijkse zogeheten Macroprudential Conference die vandaag en morgen in Duitsland plaatsvindt.

De euro noteerde 0,2 procent hoger op 1,1309 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent hoger ten opzichte van de Britse munt en noteerde op 0,8903 Britse pond. De dollar won 0,1 procent ten opzichte van de yen en kwam daarmee uit op 107,3940 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 21, 2019 03:41 ET (07:41 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.