*

Nieuws Buitenland

Valuta: dollar in herstel

woensdag 26 juni 2019 09:40

Fed tempert renteverwachtingen.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar is van dinsdag op woensdag in staat gebleken zijn herstel door te zetten, mede op basis van de milde toonzetting van de voorzitter van de St. Louis Fed, James Bullard.

"Wat we zien zijn winstnemingen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Daarmee is het euro/dollar-paar terug op het 200-daags gemiddelde. Ook goud is omlaag, na de recente stijging", aldus Boele.

De Federal Reserve hoeft volgende maand de rente niet substantieel te verlagen, zo zei voorzitter James Bullard van de St. Louis Fed dinsdag in een interview met Bloomberg. "Een verlaging van 50 basispunten lijkt me overdreven [...] Ik denk niet dat de situatie daarom vraagt", zei Bullard.

Tegelijk zei voorzitter Jerome Powell dat de Fed zich buigt over de vraag of de onzekerheid over het handelsbeleid van de regering Trump betekent dat de rente moet worden verlaagd. "De vraag waar mijn collega's en ik mee worstelen, is of deze onzekerheden de vooruitzichten zullen blijven drukken en dus om extra beleidsmaatregelen vragen", aldus Powell.

Boele schat in dat de woorden van Bullard roet in het eten hebben gegooid voor een verdere daling van de dollar. "Zowel euro als dollar zijn ook nog eens geen al te populaire munten. De euro niet vanwege de matige groei en Italië en de dollar niet vanwege de Federal Reserve. Daardoor breekt dit valutapaar ook niet al te makkelijk uit."

De valutaspecialist let woensdag op de duurzame goederen uit de Verenigde Staten over mei en het optreden van enkele prominenten van centrale banken. "Met de optredens van dinsdag hebben we de belangrijkste momenten voorlopig wel gehad en maken we voor nu een pas op de plaats in een afwachtende markt in aanloop naar de G-20 top van aanstaand weekend", aldus Boele woensdag.

De centrale bank van Nieuw-Zeeland heeft het belangrijkste rentetarief op 1,5 procent laten staan, maar hintte woensdag wel op een mogelijke verlaging in een later stadium. Het besluit zorgde voor een stijging van de eigen valuta.

Vanochtend kwamen er al enkele macro-economische cijfers uit met het Duitse consumentenvertrouwen over juli dat meer daalde dan voorzien naar 9,8. De verwachting lag op een index van 10,0. Voor juni werd destijds 10,1 gemeten.

De Fransen zijn juist optimistischer geworden met een index van 101 in juni tegen 99 in mei. Hiervoor was de verwachting 98.

De macro-economische agenda van de Verenigde Staten is ook woensdag bescheiden gevuld met alleen orders voor duurzame goederen over mei en de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 22 juni.

De orders komen naar verwachting op maandbasis 0,3 procent lager uit. In april was er zelfs sprake van een afname met 2,1 procent.

Het Britse parlement beoordeelt woensdagochtend wat de impact kan worden op de Britse economie van een zogenoemde no-deal Brexit. Verder buigen de parlementariërs zich over de implicaties van de open grens tussen Ierland en Noord-Ierland vanaf het moment dat de Brexit van kracht wordt.

Bestuurslid van de Europese Centrale Bank Yves Mersch houdt woensdag een toespraak voor de Legal Colloquium van de ECB.

De voorzitter van de Bank of England Mark Carney verschijnt vandaag voor een comité van het parlement om verantwoording af te leggen.

En dan heeft de hoogste baas van de Duitse Bundesbank Jens Weidman nog een onderhoud met het Duitse kabinet.

De euro noteerde woensdag vrijwel onveranderd op 1,1364 dollar. De dollar steeg met 0,3 procent naar 107,47 yen. De dollar van Nieuw-Zeeland liep 0,4 procent op ten opzichte van de Amerikaanse dollar en kwam daarmee uit op 0,6659 Amerikaanse dollar. De euro steeg licht ten opzichte van het Britse pond en noteerde op 0,8965 Britse pond, 0,1 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 26, 2019 03:40 ET (07:40 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.