*

Nieuws Buitenland

Amerikaanse futures onder druk

donderdag 27 juni 2019 12:43

Xi stelt voorwaarden voorafgaand aan G20.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures kwamen donderdag onder druk in aanloop naar de openingsbel op Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,1 procent in het groen.

Voorbeurs overheerste in eerste instantie nog optimisme over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping zullen elkaar zaterdag tijdens de G20-top in Japan ontmoeten. De markt hoopt op een doorbraak, nu het handelsoverleg al enige tijd in een impasse zit

Trump schudde in aanloop naar de bijeenkomst de gemoederen op. "De Verenigde Staten profiteren goed van de huidige status quo met China, en als Beijing geen handelsovereenkomst sluit, dan zullen flinke extra importheffingen worden ingevoerd", zei Trump woensdag in een interview met Fox Business.

De futures zagen echter een groot deel van de winsten vervliegen, nadat de Chinese president Xi Jinping voorwaarden stelde waar de Verenigde Staten aan moeten voldoen voordat Beijing bereid zal zijn de onderhandelingen te hervatten en het handelsdispuut op te lossen. Volgens Chinese functionarissen die bekend zijn met het plan is één van de Chinese eisen dat de Verenigde Staten het verbod intrekken op de verkoop van Amerikaanse technologie aan de Chinese telecomreus Huawei.

Analisten van UBS zijn sceptisch over het bereiken van een handelsdeal. Volgens hen is er een kans van 50 procent dat de huidige tarieven niet worden verlaagd, maar ook niet worden verhoogd, terwijl de kans kans dat de spanningen de-escaleren ingeschat wordt op slechts 15 procent. Volgens de analisten is de kans dat Washington en Beijing de tarieven juist verhogen circa 25 procent.

De zorgen over de aanhoudende spanning tussen de Verenigde Staten en Iran zijn vanwege de G20-top even naar de achtergrond verschoven. De Iraanse ayatollah Ali Khamenei sprak van "voor de handel liggende tirannie" en bestempelde Washington als de "meest gehate, boosaardige regering ter wereld".

Washington kondigde eerder in de week nieuwe sancties tegen het land aan, ter vergelding van het neerschieten van een Amerikaanse onbemande verkenningsdrone en de recente aanvallen op tankers in de Straat van Hormuz.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en definitieve economische groeicijfers over het eerste kwartaal, gevolgd door de aanstaande woningverkopen later op de dag.

De euro/dollar noteerde op 1,1370. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1370 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1368 op de borden.

De olieprijs noteerde tot 1,2 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Nike kan donderdag rekenen op de aandacht van beleggers. De sportkledinggigant publiceert nabeurs kwartaalcijfers. Het aandeel noteerde voorbeurs 0,1 procent hoger.

Apple steeg voorbeurs 0,3 procent. De techreus maakte woensdag bekend het de start-up voor zelfrijdende auto's Drive.ai over te nemen. Het aandeel sloot woensdag 2,2 procent hoger.

Boeing daalde voorbeurs 6,3 procent, na het nieuws dat een nieuwe softwarefout is ontdekt in de 737 MAX, waardoor deze vliegtuigen waarschijnlijk langer aan de grond zullen moeten blijven staan.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,1 procent lager op 2.913,78 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 26.536,82 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 7.909,97 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 27, 2019 06:43 ET (10:43 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.