*

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt naar hogere opening

donderdag 27 juni 2019 14:57

Xi stelt voorwaarden voorafgaand aan G20.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het groen.

Voorbeurs overheerste in eerste instantie nog optimisme over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping zullen elkaar zaterdag tijdens de G20-top in Japan ontmoeten. De markt hoopt op een doorbraak, nu het handelsoverleg al enige tijd in een impasse zit.

Trump schudde in aanloop naar de bijeenkomst de gemoederen maar weer eens op. "De Verenigde Staten profiteren goed van de huidige status quo met China, en als Beijing geen handelsovereenkomst sluit, dan zullen flinke extra importheffingen worden ingevoerd", dreigde de president woensdag in een interview met Fox Business.

De futures zagen een groot deel van de winsten vervliegen, na berichten dat president Xi Jinping eisen stelt voordat Beijing de onderhandelingen hervat om het handelsdispuut op te lossen. Een van de Chinese eisen zou zijn dat de Verenigde Staten het verbod op de verkoop van Amerikaanse technologie aan de Chinese telecomreus Huawei van tafel halen.

Analisten van UBS zijn sceptisch over het bereiken van een handelsdeal. Zij zien een kans van 50 procent dat de huidige heffingen niet worden verlaagd, maar ook niet verhoogd, terwijl de kans kans op de√ęscalatie ingeschat wordt op slechts 15 procent. De kans dat Washington en Beijing de importtarieven nog verder verhogen is volgens de analisten groter, namelijk circa 25 procent.

De G20-top heeft de aanhoudende spanning tussen de Verenigde Staten en Iran even naar de achtergrond verschoven. De Iraanse ayatollah Ali Khamenei sprak van "tirannie" en bestempelde Washington als de "meest gehate, boosaardige regering ter wereld".

Washington kondigde eerder in de week nieuwe sancties tegen het land aan, als vergelding voor het neerhalen van een onbemande Amerikaanse verkenningsdrone en recente aanvallen op tankers in de Straat van Hormuz.

Op macro-economisch werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal op jaarbasis is gegroeid met 3,1 procent.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 22 juni bedroeg 227.000, terwijl de markt rekende op 219.000 aanvragen. Een week eerder bedroeg het aantal eerste aanvragen 217.000.

Later op de dag volgen cijfers over de aanstaande woningverkopen.

De euro/dollar noteerde op 1,372. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1370 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1368 op de borden.

De olieprijs noteerde tot 0,7 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Nike kan donderdag rekenen op de aandacht van beleggers. De sportkledinggigant publiceert nabeurs kwartaalcijfers. Het aandeel noteerde voorbeurs 0,6 procent hoger.

Apple steeg voorbeurs 0,4 procent. De techreus maakte woensdag bekend de start-up voor zelfrijdende auto's Drive.ai over te nemen. Het aandeel sloot woensdag 2,2 procent hoger.

De Amerikaanse drogisterijketen Walgreens Boots Alliance publiceerde voorbeurs beter dan verwachte resultaten en steeg in de elektronisch handel voorbeurs 1,6 procent.

Conagra Brands daalde voorbeurs 7,4 procent, nadat het concern over het afgelopen kwartaal een nettowinst rapporteerde van 126,5 miljoen dollar, ofwel 0,26 dollar per aandeel, op een omzet van 2,61 miljard dollar. Zowel de winst als de omzet stelden teleur.

Boeing daalde voorbeurs 2,7 procent, na het nieuws dat een nieuwe softwarefout is ontdekt in zijn 737 MAX vliegtuig, waardoor deze vliegtuigen waarschijnlijk langer aan de grond zullen moeten blijven staan.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,1 procent lager op 2.913,78 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 26.536,82 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 7.909,97 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 27, 2019 08:57 ET (12:57 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.