*

Nieuws Buitenland

Valuta: euro en dollar redelijk in balans met beperkt houdbaarheid

vrijdag 28 juni 2019 09:40

G20 en inflatie eurozone in focus.

(ABM FN-Dow Jones) Alle ogen zijn momenteel gericht op het Japanse Osaka waar vandaag en morgen de G20-top wordt gehouden. Algemeen wordt er geen harde handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten verwacht, waardoor de dollar onder druk kan komen te staan.

"Daarmee is het een zeer afwachtende markt geworden met een euro en een dollar die elkaar tot nader order redelijk in evenwicht houden", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed vrijdag tegen ABM Financial News. "Voorlopig schat ik de risico's voor de dollar in aan de onderkant", zei de handelaar, die daarbij wijst op de opgelopen olieprijs vooral op grond van de spanningen rondom Iran.

Jongbloed is voor vrijdag vooral geïnteresseerd in de voorlopige inflatietrend van de eurozone over juni. "Al het andere, ook de OPEC-vergadering, krijgt pas na dit weekend zijn beslag. Later vandaag wordt ook de inflatiecomponent bij het persoonlijk inkomen en de persoonlijke bestedingen van de Amerikanen interessant, omdat dat voor het beleid van de Federal Reserve veelzeggend is", aldus Jongbloed.

De industriële productie van Japan over mei kwam in een voorlopige versie op maandbasis met zijn stijging veel hoger uit dan voorzien. De productie steeg 2,3 procent waar 0,7 procent was verwacht. Op jaarbasis daalde de productie overigens ook deze maand nog altijd, nu met 1,8 procent. De werkloosheid van het land bleef vorige maand procent 2,4 procent.

De Duitse importprijzen lieten in mei op jaarbasis een daling zien van 0,2 procent, een stuk onder de stijging op jaarbasis in april van 1,4 procent en 1,7 procent in mei. Op maandbasis daalden de importprijzen met 0,1 procent in mei. De exportprijzen stegen op jaarbasis met 0,7 procent en daalden op maandbasis met 0,1 procent.

Frankrijk toonde over juni een voorlopige inflatie van 0,2 procent op maandbasis en 1,2 procent op jaarbasis. Deze percentages lagen boven de verwachtingen.

Later op de ochtend verschijnt van het Verenigd Koninkrijk eveneens een definitieve meting van de economische groei over het eerste kwartaal van dit jaar. Deze wordt geschat op 0,5 procent op kwartaalbasis en 1,8 procent op jaarbasis.

Zowel de eurozone als Italië publiceren hun voorlopige inflatiecijfers over juni. Van de eurozone wordt een inflatie voorzien van 1,2 procent op jaarbasis, gelijk aan mei op jaarbasis. Zonder de invloed van voedsel- en energieprijzen komt de inflatie in juni naar verwachting voorlopig uit op 0,9 procent op jaarbasis tegen 0,8 procent een maand eerder. Voor Italië is geen verwachting beschikbaar.

De Amerikanen maken zich vrijdag op voor drie macro-economische cijfers, namelijk de persoonlijke inkomens en bestedingen over mei, de inkoopmanagersindex van de regio Chicago over juni en het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan over juni in een definitieve lezing.

De inkomen zijn naar verwachting op maandbasis met 0,3 procent opgelopen. In april bedroeg de toename 0,5 procent. De uitgaven laten in de prognose een stijging zien van 0,5 procent op maandbasis tegen een plus van 0,3 procent in mei. In deze cijfers is ook een inflatiecomponent verwerkt, de zogeheten PCE-index, een cijfer waar door de Federal Reserve serieus naar wordt gekeken. Zonder de volatiele effecten van voedsel en energie stijgt de index op maandbasis met 0,2 procent tegen 0,3 procent een maand ervoor. Op jaarbasis stijgt deze index naar verwachting met 1,6 procent tegen 1,5 procent een maand eerder.

De index van Chicago daalt naar verwachting van 54,2 in mei naar 52,3 in juni.

De vertrouwensindex van Michigan maakt naar verwachting eveneens een daling door, in dit geval van 100,0 in mei naar 97,9 in juni.

Voor volgende week voor de markt het banenrapport van de Verenigde Staten over juni van volgende week vrijdag het belangrijkste macro-economische richtpunt. Donderdag vieren de Verenigde Staten Onafhankelijkheidsdag en zijn de financiële markten gesloten.

De euro noteerde 0,1 procent hoger op 1,1383 dollar. De dollar verloor 0,1 procent ten opzichte van de Japanse valuta op 107,68 yen. De Europese munt steeg op zijn beurt 0,1 procent ten opzichte van het Britse pond naar 0,8977 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 28, 2019 03:40 ET (07:40 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.