*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager gesloten

maandag 8 juli 2019 18:47

Markt stelt vooruitzichten rentebeleid Fed neerwaarts bij.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag licht lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 389,90 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 12.543,51 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 5.589,19 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent lager op 7.549,27 punten.

Europese beurzen daalden maandag vanwege de twijfel die is ontstaan over het toekomstig rentebeleid van de Federal Reserve na het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag. Uit deze data bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in juni is gestegen met 224.000 stuks, wat de verwachting van een stijging met 160.000 banen ruimschoots overtrof.

Econoom Erik Norland van CME Group zei dat de markt zijn verwachtingen omtrent het toekomstig rentebeleid van de centrale bank neerwaarts heeft bijgesteld na het banenrapport van vrijdag. Voor dit rapport werd nog uitgegaan van een renteverlaging met 0,50 procentpunt. Desondanks is de markt volgens hem van mening dat er in principe geen kans is dat de centrale bank komende maand de rente ongewijzigd zal laten. "Als de Fed weigert om de rente te verlagen, zal het een grote schok voor de markten zijn", waarschuwde hij.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse industrie in mei op maandbasis 0,3 procent meer heeft geproduceerd, terwijl de productie op jaarbasis met 3,7 procent daalde. De Duitse export steeg in mei op maandbasis met 1,1 procent, de import daalde met 0,5 procent. Op jaarbasis steeg de Duitse export in mei met 4,5 procent en de import steeg met 4,9 procent.

Econoom Carsten Brzeski van ING denkt niet dat de cijfers van vandaag zullen bepalen of de Europese Centrale Bank in juli nu wel of niet de rente verlaagt. "De cijfers waren niet slecht genoeg om in paniek te raken, maar duidelijk ook niet goed genoeg om achterover te leunen en van de zomer te genieten", aldus de econoom van ING.

Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de Franse centrale bank, is het meest recente bestuurslid van de Europese Centrale Bank die zich uitliet over de vooruitzichten van nieuwe stimuleringsmaatregelen in Europa. Hij zei dat de ECB vastberaden is en klaar staat om te handelen.

Daarnaast kijkt de markt uit naar de hervatting van de handelsbesprekingen deze week tussen de Verenigde Staten en China, hoewel het optimisme van vorige week is ingeruild voor voorzichtigheid.

De euro/dollar noteerde op 1,1217. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1226 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1224 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 1,1 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank verloor 5,3 procent, nadat de bank zoals verwacht zondag stevige maatregelen aankondigde om winstgevender te worden. Dit betekent dat de zakenbank "significant" wordt verkleind en in 2022 moeten de totale kosten van Deutsche Bank met een kwart, ofwel ongeveer 6 miljard euro, zijn teruggebracht om zo uit te komen op een cost-income ratio van 70 procent. Als gevolg zullen 18.000 van de ongeveer 92.000 banen verdwijnen. Verder zal de bank ongeveer 74 miljard euro aan risicovolle bezittingen onderbrengen in een 'bad bank'. Daarvan moet minder dan 10 miljard euro over zijn in 2021. Het aandeel noteerde rond het middaguur 0,9 procent lager.

Analisten van KBC Asset Management zitten met gemengde gevoelens over de reorganisatie van Deutsche Bank. Enerzijds zijn ze blij met de herstructurering die nodig is om de bank terug op het juiste spoor te krijgen, anderzijds zetten ze vraagtekens bij enkele van de vooruitzichten voor de bank. Zo zullen de inkomsten van de bank volgens de eigen prognoses amper 5 procent lager liggen dan de huidige inkomsten, terwijl men een zware reductie van personeel, kosten, divisies en de bankbalans voorziet wat de analisten enorm onrealistisch lijkt.

Ook andere banken stonden onder druk. Zo verloor ING 2,0 procent en Credit Agricole 1,3 procent.

Airbus daalde 0,6 procent, ondanks het nieuws dat een Saoedische luchtvaartmaatschappij 50 Airbus-vliegtuigen heeft besteld ter waarde van meer dan 5,5 miljard dollar. Aanvankelijk zou deze opdracht nog naar Boeing gaan.

Het moederbedrijf van British Airways, International Consolidated Airlines, gaat bezwaar bezwaar maken tegen een grote boete die Britse toezichthouders dreigen op te leggen aan de luchtvaarder ter waarde van circa 205 miljoen euro, nadat hackers zich toegang verschaften tot de persoonlijke gegevens van een half miljoen klanten. Volgens de toezichthouder heeft de luchtvaarder te weinig gedaan om de passagiersgegevens te beschermen. Het aandeel verloor 1,4 procent.

Imperial Brands steeg 2,2 procent, nadat de tabaksproducent een inkoopprogramma van eigen aandelen lanceerde van 200 miljoen pond en van plan is zijn dividendbeleid te herzien om de uitbetaling te laten groeien in lijn met de prestaties van het bedrijf.

Sodexo heeft in de eerste negen maanden van dit boekjaar de omzet zien stijgen, maar de groei in het vierde kwartaal zal bescheidener zijn, zo waarschuwde het catering- en schoonmaakbedrijf. Het aandeel verloor 4,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.974,80 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 08, 2019 12:47 ET (16:47 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.