*

Nieuws Buitenland

ECB heeft geen problemen met lage rente voor langere periode

dinsdag 9 juli 2019 14:09

Ook hervatten inkoopprogramma niet uitgesloten.

(ABM FN) De Europese Centrale Bank heeft geen problemen met de huidige lage rentes en zou indien nodig weer kunnen teruggrijpen op het opkopen van obligaties. Dit zei bestuurslid Benoît Coeuré van de Europese Centrale Bank dinsdag in een interview.

Coeuré liet blijken een sterke voorstander van een soepel monetair beleid vanuit de ECB te zijn.

"Het stimulerende beleid van de ECB heeft tientallen miljoenen jobs in de euro zone gecreëerd." poneerde de econoom. "Zeker nu we een economische vertraging zien en wereldwijd de handelsrisico's toegenomen zijn, is een soepel monetair beleid meer dan ooit nodig", vindt Coeuré.

De econoom gaf daarbij aan onconventionele middelen zeker niet uit de weg gaan. "En in theorie zouden we ook weer kunnen terugkeren naar het opkopen van obligaties, mits de omstandigheden dit vereiste."

Risico's zijn toegenomen.

Ook waarschuwde de econoom voor de risico's op de vastgoedmarkt. "In het algemeen zien we geen problemen in de vastgoedmarkt, maar in bepaalde landen in Europa beginnen er kleine waarschuwingslichtjes te branden."

"Ook zijn er de zogenaamde leveraged loans die vooral in de VS en in mindere mate in Europa, meer en meer wereldwijd een probleem beginnen te worden", zei Coeuré toen men hem vroeg in welk domein hij de volgende problemen vooral verwacht voor de ECB.

Lage rente voor altijd?

Ook had de econoom geen probleem met de aanhoudend lage rentes in Europa heersen.

"Spaarders zijn ook werknemers en consumenten", benadrukte Coeuré. Zonder het lage rentebeleid hadden we volgens de centraal bankier nooit een herstel van de werkgelegenheid en de economische activiteit gezien, wat op zijn beurt ook weer tot sparen aanmoedigt.

"Ons huidige monetaire beleid is erop gericht een antwoord te bieden op een zeer specifieke situatie, namelijk een lage groei en een lage inflatie die niet eeuwig zal duren", vervolgde de econoom.

"De monetaire normalisatie zal op een gegeven moment moeten beginnen, maar het vooruitzicht van die normalisatie verschuift een beetje verder weg. Dat komt door de risico's voor de wereldeconomie als gevolg van schokken in de Verenigde Staten, China en het wereldhandelssysteem. Voorlopig zal dit vooruitzicht op normalisatie dus enigszins moeten worden uitgesteld, maar ik ben ervan overtuigd dat normalisering uiteindelijk zal moeten plaatsvinden", eindigde Coeuré.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 09, 2019 08:09 ET (12:09 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.