*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen twijfelen over renteverlaging Fed

dinsdag 9 juli 2019 18:38

Lagarde officieel voorzitter ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten. De STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent op 387,92 punten. De Duitse DAX verloor 0,9 procent op een slot van 12.436,55 punten. De Franse CAC 40 eindigde 0,3 procent lager op 5.572,10 punten. De Britse FTSE leverde 0,2 procent in tot 7.536,47 punten.

"Er was sprake van een verkoopgolf met beleggers die twijfelen of hun eerdere voorspellingen van een verruimingsgezinde Fed nog wel kloppen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets, die verder wees op de winstwaarschuwing van het Duitse chemieconcern BASF vanwege de handelsspanningen tussen China en de VS. "Het bedrijf wordt gezien als barometer voor de mondiale vraag", aldus Madden.

Bij een gebrek aan nieuws en een vrijwel lege macro-economische agenda lag de focus vooral op de vraag of de Federal Reserve de rente nu wel of niet zal verlagen in juni, nadat vorige week bleek dat de Amerikaanse arbeidsmarkt en in het verlengde daarvan ook de economie, in juni sterker bleek dan verwacht. Daarmee daalde de verwachting dat de Fed de rente deze maand met 50 basispunten zal verlagen behoorlijk.

De markt hoopt later deze week meer duidelijkheid te krijgen over de plannen van de Fed, met de notulen van de laatste beleidsvergadering die woensdagavond verschijnen en de halfjaarlijkse hoorzitting over het monetaire beleid van de centrale bank voor het Amerikaanse Congres, op woensdag en donderdag. Dan zal voorzitter Jerome Powell acte de présence geven.

Christine Lagarde werd dinsdag officieel benoemd als voorzitter van de Europese Centrale Bank. Zij neemt in het najaar het stokje over van Mario Draghi.

De euro/dollar noteerde rond het slot licht lager op 1,1209. Olie werd iets duurder.

Bedrijfsnieuws

BASF heeft maandagavond de outlook voor heel 2019 verlaagd vanwege een "significant" tegenvallende industriële productie die op de volumes en de marges drukt. Vooral in automotive kende BASF tegenwind. Zo kromp de Chinese automarkt, de grootste in de wereld, meer dan twee keer zo hard als verwacht met 13 procent. In het tweede kwartaal zal de EBIT voor bijzondere posten uitkomen op 1,0 miljard euro, 47 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2018 en flink slechter dan waarop de markt rekent. De koers van het aandeel BASF verloor dinsdag 3,3 procent aan waarde. Sectorgenoten DSM en AkzoNobel leverden respectievelijk 0,7 en 1,0 procent in.

Ook Danske Bank heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verlaagd, op basis van een "zwak momentum" aan de inkomstenkant in een lastig financieel klimaat. De bank voorziet inmiddels een winst van 13 miljard tot 15 miljard Deense kroon, of omgerekend circa 1,7 miljard tot 2,0 miljard euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 14 miljard tot 16 miljard kroon, ofwel 1,9 miljard tot 2,1 miljard euro. Danske zal later in het jaar stappen bekendmaken om de resultaten over de langere termijn te verbeteren. Het aandeel Danske Bank verloor dinsdag 2,6 procent.

De CEO van Remy Cointreau Valerie Chapoulaud-Floquet vertrekt bij de drankenproducent om persoonlijke redenen. Het aandeel sloot 1,2 procent lager.

PGS heeft in het tweede kwartaal met zijn Segement-divisie een hogere omzet geboekt, terwijl de MultiClient-divisie een lagere omzet genereerde en de omzet van de contractmarkt fors hoger uitkwam. Beleggers waren niet overtuigd want het aandeel van de Noorse dienstverlener aan de olie-industrie daalde bijna 14 procent.

Uitzenders waren niet geliefd, nadat Goldman Sachs de aandelen Adecco en Randstad op de verkooplijst zette vanwege zwakkere macro-economische vooruitzichten en daardoor een lagere autonome groei. Randstad daalde 4,2 procent en Adecco 5,3 procent.

Ook de staalsector kreeg van analisten een tik. UBS verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal van 23,00 naar 16,00 euro en handhaafde het Neutraal advies. De analisten stelden hun winsttaxaties flink neerwaarts bij. Macquarie verlaagde het koersdoel van 24,00 naar 20,00 euro, maar zag geen reden om de koopaanbeveling op het aandeel in te trekken. De balans van de staalreus is veel beter dan in voorgaande crises. ArcelorMittal daalde 5,5 procent.

Macquarie zette verder Salzgitter en Voestalpine op de verkooplijst. Vooral de zorgen over de automotive industrie noopten de analisten hiertoe. Salzgitter verloor 6,0 procent en Voestalpine ging 3,6 procent in het rood.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street overwegend lager. De Dow Jones index verloor 0,3 procent en de S&P 500 leverde 0,1 procent in. De Nasdaq steeg 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 09, 2019 12:38 ET (16:38 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.