*

Nieuws Buitenland

Valuta: euro en dollar gevangen in smalle range

vrijdag 12 juli 2019 09:58

Impulsen zijn volgens Saxo Bank voorlopig even weg.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar heeft donderdag heel licht kunnen profiteren van de iets sterker dan verwachte inflatiedata over juni, ofschoon de markt nog altijd rekening houdt met een verlaging van het belangrijkste rentetarief door de Federal Reserve later deze maand.

"Maar daarmee is het verhaal van euro en dollar wel zo'n beetje verteld", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News. "De euro zit gevangen in een bandbreedte die aan de onderkant wordt begrensd door de 1,1250 dollar en aan de bovenkant door de 1,1280 door. Een slot hierboven zet een beweging in gang naar 1,13320 tot 1,1330 dollar, maar niet veel meer dan dat", aldus Jongbloed.

De valutahandelaar gaf aan dat de impulsen om het valutapaar in beweging te krijgen voorlopig uit beeld zijn. "Of de Federal Reserve moet einde deze maand het belangrijkste rentetarief met 50 basispunten verlagen, maar daar is weinig kans op. Een verlaging met 25 basispunten is al ingeprijsd", aldus Jongbloed.

De valutamarkt zal het volgens Jongbloed komende tijd zich moeten doen met de mondiale handelsgeschillen, waarbij Washington zijn pijlen nu richt op Frankrijk. Jongbloed stelde vrijdag vast dat een uitdieping van het handelsgeschil tussen de VS en Europa de euro geen goed zal doen, een beweging die de Amerikaanse president Donald Trump verre van omarmt, aangezien de dollar daardoor juist aansterkt.

Jongbloed merkte verder op dat de lange rente van Duitsland de weg omhoog heeft gevonden. "In combinatie met een eventuele verdere daling van de lange rente van de VS zou dit een impuls voor de eurokoers kunnen zijn", aldus Jongbloed.

De handelaar voorziet voor vrijdag vrijwel geen majeure invloed uit de verschillende macro-economische cijfers die later op de dag naar buiten worden gebracht.

Vanochtend kwamen uit Aziƫ twee macrocijfers naar buiten. De industrie in Japan heeft in mei op maandbasis 2,0 procent meer geproduceerd, maar op jaarbasis 2,1 procent minder. Het maandcijfer was wel een neerwaartse bijstelling van het voorlopige cijfer dat nog wees op een groei van 2,3 procent.

De export van China steeg uitgedrukt in de eigen valuta in de eerste helft van het jaar met 6,1 procent op jaarbasis, terwijl de import met 0,4 procent op jaarbasis daalde, eveneens uitgedrukt in lokale valuta.

Vanochtend wordt de aandacht van de markt gevraagd voor het maandelijkse olierapport van de IEA over juli en de industriƫle productie over mei van de eurozone.

De productie van de industrie in de muntunie stijgt naar verwachting met 0,2 procent op maandbasis tegen een afname met 0,5 procent in mei. Op jaarbasis wordt een daling met 1,6 procent voorzien. In mei daalde productie op jaarbasis met 0,4 procent.

Vanmiddag staat voor de Verenigde Staten alleen de producentenprijsindex over juni op de rol. Hier wordt een vlakke ontwikkeling op maandbasis tegen een stijging van de index in mei met 0,1 procent. Zonder invloed van prijzen voor vers voedsel en energie wordt op maandbasis een stijging met 0,2 procent voorzien, gelijk aan de toename in mei.

Er staan voor vrijdag twee optredens van prominenten op de agenda. Extern lid van het Britse Monetary Policy Committee Gertjan Vlieghe houdt een toespraak ter gelegenheid van een bijeenkomst belegd door Reuters. Zijn hoogste baas Mark Carney is uitgenodigd het woord te voeren bij de Londen Business School.

De euro noteerde vrijdag 0,1 procent hoger op 1,1269 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 12, 2019 03:58 ET (07:58 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.