*

Nieuws Buitenland

Valuta: duurzame bandbreedte euro en dollar

dinsdag 16 juli 2019 09:49

Powell in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De euro en de dollar houden elkaar nog altijd gevangen in een relatief smalle bandbreedte en de verwachting is dat voorlopig ook wel even zo blijft.

"Daarvoor is er deze week te weinig groot nieuws te verwachten", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Maar op de achtergrond is er wel iets meer dynamiek rondom Italië, waar de tienjaars rente daalt nu het gerucht speelt dat verkiezingen aanstaande zijn en de Europese Centrale Bank bij een actievere rol zich nog wel eens zou kunnen melden voor de opkoop van staatsschulden. Ook het gevaar van een strafbankje lijkt voor Rome inmiddels geweken", aldus Van der Meer.

Van der Meer verwacht voor vandaag vanuit de macro-economische agenda niet al te veel invloed. "De belangrijkste data lijken voor vandaag de Duitse vertrouwensindex en de Amerikaanse detailhandelsverkopen", aldus de valutahandelaar.

Anders is dat met betrekking tot het optreden van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell bij de viering van de verjaardag van Bretton Woods. "Hij zal daar spreken en de verwachting is dat er scherp gelet wordt op indicaties voor het monetaire beleid", aldus Van der Meer.

De macro-economische agenda bevat vanochtend de Britse werkloosheid over mei, de handelsbalans van de eurozone over dezelfde maand, de ZEW-vertrouwensindex van Duitsland over juli en de Italiaanse inflatie in een definitieve meting, eveneens over juni.

De Britse werkloosheid blijft naar verwachting steken op 3,8 procent, terwijl het gemiddeld uurloon, exclusief bonussen met 3,5 procent is opgelopen. In mei stegen de lonen met 3,4 procent. Voor de handelsbalans van de muntunie is geen prognose beschikbaar. De Duitse vertrouwensindicator daalt in de prognose van 21,1 negatief naar 22,5 negatief. Voor de Italiaanse inflatiedata is eveneens geen verwachting voorhanden.

De Amerikanen publiceren dinsdag de detailhandelsverkopen, de importprijzen en de industriële productie over juni, de bedrijfsvoorraden over mei en het vertrouwen onder huizenbouwers in juli.

De detailhandelsverkopen van de Verenigde Staten zijn naar verwachting met 0,1 procent op maandbasis opgelopen tegen een stijging met 0,5 procent in mei. Zonder de autoverkopen komen de verkopen naar verwachting 0,2 procent hoger. In mei was er ook bij deze verkopen sprake van een toename van 0,5 procent.

De Amerikaanse importprijzen over juni dalen naar verwachting met 0,8 procent. In mei daalden deze prijzen met 0,3 procent.

De industriële productie komt in de voorspellingen 0,2 procent op maandbasis hoger uit. In mei bedroeg de toename 0,4 procent. De capaciteitsbenutting is naar verwachting stabiel gebleven op 78,1 procent.

Ook de vertrouwensindicator van de Amerikaanse huizenbouwers onderging in juli naar verwachting geen wijziging, waarmee deze nog altijd op 64 zou moeten uitkomen.

Dinsdag dient zich een aantal sprekers aan, om te beginnen met de voorzitter van de Federal Reserve van Chicago Charles Evans, die bij een gelegenheid over werk van CNBC het woord krijgt.

Jerome Powell, de hoogste man bij de Fed, is samen met de voorzitter van de Bank of England Mark Carney en tal van andere prominenten aanwezig voor een toespraak ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Bretton Woods.

Esther George, voorzitter van de Fed van Kansas City, houdt vandaag een toespraak bij een landbouwsymposium. Haar ambtsgenoot Robert Kaplan van de Fed van Dallas doet hetzelfde bij de jaarlijkse bijeenkomst van het zogeheten Economic Measurement Seminar.

De euro noteerde dinsdag op 1,1252 dollar, een daling met 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 16, 2019 03:49 ET (07:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.