*

Nieuws Buitenland

Vlakke start Wall Street in de maak

dinsdag 16 juli 2019 15:06

Kwartaalcijfers banken baren weinig opzien.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een vlakke opening tegemoet, nadat de kwartaalcijfers van drie grote Amerikaanse banken weinig opzien baarden.

Circa een half uur voor de openingszoemer stonden futures op de toonaangevende S&P 500 index vrijwel ongewijzigd, evenals de future op de technologie-index Nasdaq.

Ook op de Europese aandelenbeurzen was er niet veel beweging te bespeuren, bij gebrek aan richtinggevend nieuws. Het stof daalde neer na de stijging van vorige week op verruimingsgezinde uitspraken van de Federal Reserve. Zorgen over een handelsoorlog houden aan.

Het handelsdispuut tussen de twee grootste handelspartners in de wereld, China en de VS, blijft de aandacht van de markten vasthouden. Hoop op een spoedige oplossing werd maandag nog de bodem ingeslagen door president Donald Trump, die zei dat de VS miljarden aan importheffingen ontvangt van China en dat daar "mogelijk nog veel meer bij komt."

Toch denkt minister Steven Mnuchin dat als telefoongesprekken met China deze week goed verlopen, hij spoedig naar Beijing zal vertrekken om verder te onderhandelen.

Beleggers keken naar de mogelijke effecten van het handelsdispuut en van de negatieve rentes op obligaties wereldwijd op de resultaten van de grote Amerikaanse banken, met name hun handelsbedrijven.

Economisch nieuws was er over de Amerikaanse detailhandelsverkopen, die in juni sterker stegen dan verwacht. De groei van 0,4 procent was gelijk aan die in mei, waar economen een plus van 0,1 procent voorspelden.

De importprijzen krompen in juni zoals verwacht met bijna 1 procent ten opzichte van mei. De exportprijzen daalden met 0,7 procent op maandbasis, wat harder was dan een maand eerder.

De olieprijs was ook stabiel. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 59,49 dollar, terwijl een september-future Brent 0,2 procent goedkoper werd op 66,36 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1216. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1254 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen maandag stond er 1,1259 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Alphabet daalde voorbeurs 1,2 procent, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zich in een tweet aansloot bij miljardair en investeerder Peter Thiel. Die zou vinden dat Google zich mogelijk schuldig maakt aan landverraad door samen te werken met de Chinese overheid.

Amazon.com stond in de belangstelling, nadat persbureau Bloomberg meldde dat de Europese Commissie een formeel onderzoek instelt, omdat de Amerikaanse internetwinkelier de kleinere winkels op zijn platform zou benadelen. Eurocommissaris van mededingingszaken Margrethe Vestager houdt zo de grote Amerikaanse techbedrijven in het vizier, terwijl het einde van haar mandaat nadert. Het aandeel noteerde licht lager.

Amazon hield net zijn jaarlijkse 'Prime Day', een dag waarop klanten die lid zijn spullen kunnen kopen voor lage prijzen. Dertig procent van de Amerikaanse huishoudens zit daarbij. Het aandeel stond licht lager voorbeurs.

Arrow Electronic waarschuwde dat de winst lager zal zijn dan eerder verwacht. Het fonds verloor 7,6 procent in de elektronische handel.

Na een meevallende winstgroei voor Citigroup maandag kwamen dinsdag drie andere grote Amerikaanse banken met kwartaalresultaten: JPMorgan, Goldman Sachs en Wells Fargo.

JP Morgan meldde een recordwinst van 9,7 miljard dollar in het kwartaal. De bank profiteerde onder meer van sterke groei van het aantal creditcards met bijbehorende schuld. Het aandeel verloor 1 procent voorbeurs.

Goldman Sachs rappporteerde een licht lagere winst, maar de daling viel beleggers mee. Daarbij ging het dividend met bijna de helft omhoog, van 0,85 naar 1,25 dollar per aandeel. De zakenbank zag de koers stijgen met 1,3 procent.

Wells Fargo boekte fors meer winst en kondigde een hoger dividend en een omvangrijke aandeleninkoop aan. Het aandeel stond een procent lager.

Analisten voorspelden vooraf relatief goede cijfers voor de bankensector, met een gemiddelde stijging van de winst per aandeel van 4,3 procent. Voor andere sectoren wordt een kleine winststijging, maar vaak ook een lagere winst voorzien. Vooral bij communicatiediensten en grondstoffen wordt gerekend op forse winstdalingen.

Johnson & Johnson stond 0,5 procent lager voorbeurs. Het farmaceutische bedrijf verhoogde zijn omzetverwachting en handhaafde de verwachting voor de winst per aandeel, nadat de aangepaste winst afgelopen kwartaal meeviel.

Symantec verloor nog eens 1,5 procent. Maandag leverde het fonds al 11 procent in, nadat fusiegesprekken met chipfabrikant Broadcom bleken te zijn afgeketst. Volgens CNBC vroeg Symantec tenminste 28 dollar per aandeel en wilde Broadcom niet zo veel betalen.

Woensdag volgen onder andere de resultaten van Netflix en Kraft Heinz.

Slotstanden

Wall Street bleef maandag dicht bij huis maar sloot na een kleine eindsprint toch op nieuwe records. De Dow Jones index steeg 0,1 procent op 27.359,16 punten, de Nasdaq won 0,2 procent op een slot van 8.258,19 punten en de S&P 500 steeg fractioneel op 3.014,30 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 16, 2019 09:06 ET (13:06 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.