*

Nieuws Buitenland

Powell ziet lichte verbetering kerninflatie

dinsdag 16 juli 2019 19:23

Economische outlook niet verbeterd

(ABM FN-Dow Jones) De kerninflatie in de Verenigde Staten is in juni iets opgelopen maar de economische outlook is niet verbeterd. Dit zei de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell dinsdagavond in een toespraak in Parijs, waarmee hij de deur naar een renteverlaging later deze maand nog verder open zet.

De PCE kerninflatie, die de Fed als belangrijke graadmeter ziet voor het vaststellen van het rentebeleid, zou in juni zijn verbeterd tot 1,7 procent op jaarbasis, volgens Powell, die dinsdag sprak voor de Banque de France omdat het 75 jaar geleden is dat het financieel-economisch akkoord van Bretton Woods werd gesloten.

Officiƫle cijfers komen pas op 30 juli, de eerste dag van de tweedaagse vergadering van de Amerikaanse centrale bank. In mei kwam de kerninflatie nog uit op 1,6 procent. De Fed streeft naar een prijsstabiliteit van 2 procent. Dat niveau werd in juli 2018 voor het eerst in zes jaar weer eens bereikt.

Hoewel de inflatie iets is verbeterd, blijft de inflatoire druk beperkt, zei Powell dinsdag. Bovendien is de economische outlook niet verbeterd sinds de laatste vergadering van de Fed, aldus de centraal bankier.

Vorige week zei Powell in een verklaring voor het Amerikaanse Congres al dat de lage inflatie in combinatie met de zwakke mondiale groei en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de VS, vragen om een meer accommoderend monetair beleid.

De Fed maakt woensdagavond zijn Beige Book bekend, dat wordt gezien als leidraad voor het rentebeleid. Op 31 juli staat het volgende Amerikaanse rentebesluit op het programma. De markt gaat er inmiddels voor ruim 70 procent van uit dat de federal funds rate dan met 25 basispunten wordt verlaagd. Bijna 30 procent van de markt denkt dat de rente zelfs met 50 basispunten omlaag zal gaan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 16, 2019 13:23 ET (17:23 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.