*

Nieuws Buitenland

Valuta: Britse pond houdt het lastig

woensdag 17 juli 2019 09:41

Valutamarkten staan vooral bloot aan politiek.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond is bezig aan een daling die de munt ten opzichte van de dollar voorlopig op zijn laagste punt in 27 maanden bracht, vooral door de verwachting dat er een harde Brexit zit aan te komen.

"De Britse munt staat momenteel sterk bloot aan de politieke ontwikkelingen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Boris Johnson lijkt in elk geval wel de nieuwe leider van de conservatieve partij te worden, maar zijn premierschap is allerminst zeker. Dat kan leiden tot nieuwe verkiezingen. In de polls heeft de conservatieve partij een voorsprong. Bij winst voor die partij wordt Johnson alsnog premier en dat voedt de verwachting voor een harde Brexit", aldus Boele.

Van de conservatieve partij hebben twee leden aangegeven hun steun aan de Liberal Democrats te geven op 24 juli, de dag waarop Johnson tot premier kan worden benoemd. Dat impliceert dat de conservatieven hun meerderheid kwijt raken, waarmee nieuwe verkiezingen noodzakelijk worden.

Boele signaleerde woensdag ook in breder perspectief veel politieke invloed, zoals de hints van de Amerikaanse president Donald Trump op de overweging toch meer tariefsverhogingen op Chinese producten door te voeren. "Dit had verder geen grote bewegingen tot gevolg, maar het illustreert wel wat overheerst. Voor vandaag verwachten we weinig of geen invloed van de macro-economische data. Wel zal het Beige Book aandacht voor zich opeisen en zal de markt de G7-bijeenkomst van de ministers van financi├źn van de zeven grootste economie├źn ter wereld in Frankrijk in de gaten houden", aldus Boele. De G7 vindt vandaag en donderdag plaats in Chantilly.

Uit het Verenigd Koninkrijk worden vandaag de inflatiedata over juni verwacht. De consumentenprijzen blijven op maandbasis naar verwachting vlak na een stijging met 0,3 procent een maand eerder. De producentenprijzen dalen naar verwachting op maandbasis met 0,5 procent tegen een vlakke beweging in mei.

Van de eurozone wordt een definitieve consumentenprijsindex over juni verwacht. Op jaarbasis werd eind juni een voorlopige prijsstijging van 1,2 procent gemeld. Verder komt van de muntunie nog de bouwproductie over mei naar buiten. Daar is geen prognose voor beschikbaar.

Uit de Verenigde Staten volgen eerst de woningbouwdata en de bouwvergunningen over juni, de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 13 juli en tot besluit het Beige Book van de Federal Reserve, de leidraad voor de centrale bank bij de afstemming van het monetair beleid. Over twee weken neemt de Fed zijn volgende rentebesluit.

Voor de huizenbouw wordt een stijging met 0,1 procent verwacht tegen daling van de in aanbouw genomen woningen met 0,9 procent in mei. De bouwvergunningen stegen in mei nog met 0,3 procent, voor juni wordt nu een daling met eenzelfde percentage verwacht.

De wekelijkse olievoorraden zijn naar verwachting met 3,6 miljoen vaten gedaald. Een week ervoor kwam er een afname met 9,5 miljoen vaten uit de bus rollen.

De euro noteerde woensdag op 0,9049 Britse pond, een stijging van 0,1 procent. Het Britse pond kostte 1,2387 dollar, een daling van 0,2 procent. Ten opzichte van de dollar liet de euro geen beweging zien op een koers van 1,1209 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 17, 2019 03:41 ET (07:41 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.