*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager gesloten

woensdag 17 juli 2019 19:08

Amerikaanse Beige Book in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag gedurende de dag weggezakt.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot woensdag 0,4 procent lager op 387,68 punten. De Duitse DAX verloor 0,7 procent op 12.341,03 punten. De Franse CAC 40 noteerde een daling van 0,8 procent met een stand van 5.571,71 punten. De Britse FTSE daalde 0,6 procent naar 7.535,46 punten.

Bij veel beleggers laaiden de zorgen om de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten weer op. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde dinsdag opnieuw 325 miljard dollar aan Chinese goederen te belasten.

"De aankondiging van de Amerikaanse leider is een bescheiden herinnering dat de situatie nog steeds niet is opgelost en beleggers gebruikten dit als een excuus om wat geld van tafel te halen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Positief voor de markt waren inflatiecijfers uit de eurozone, die de hoop in stand houden dat de Europese Centrale Bank aan de vooravond staat van een verruiming van het monetaire beleid. De inflatie in de eurozone steeg in juni tot 1,3 procent. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in juni op jaarbasis 1,1 procent. In mei was dit 0,8 procent.

"De sterker dan verwachte kerninflatie is een positieve verrassing voor de ECB, maar zullen beleidsmakers er niet van weerhouden met stimuleringsmaatregelen te komen als het zwakke economische momentum aanhoudt", aldus marktanalist Michael Brown van Caxton FX.

Brown verwacht dat de ECB zich tijdens de bijeenkomst van volgende week zich weer 'dovish' zal opstellen en dat een renteverlaging van 10 basispunten in september een logische vervolgstap zou zijn.

Een reeks gemengde bedrijfsresultaten, van onder meer telecomgigant Ericsson en horlogemaker Swatch, zorgden ervoor dat de winsten en verliezen op de Europese beurzen nog enigszins in balans bleven.

Beleggers zijn verder in afwachting van het Amerikaanse Beige Book, dat vanavond nabeurs wordt gepubliceerd, terwijl het kwartaalcijferseizoen op gang begint te komen.

De consumentenprijzen van het Verenigd Koninkrijk stegen in juni op jaarbasis met hetzelfde percentage als in mei. De producentenprijzen van het land lieten op maandbasis een lichte daling zien.

Van de eurozone kwam de definitieve inflatie over juni naar buiten. De consumentenprijzen liepen in juni op jaarbasis met 1,3 procent op. In mei kwam de inflatie uit op 1,2 procent en in april was dit nog 1,7 procent. Aanvankelijk werd een inflatie van 1,2 procent gemeld voor juni.

De euro/dollar noteerde op 1,1224. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1209 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1212 op de borden. De olieprijzen daalden tot 0,7 procent.

Bedrijfsnieuws

ASML heeft in het tweede kwartaal van 2019 conform verwachting aan de eigen outlook voldaan, waarbij de marge zelfs hoger uitviel dan voorzien. Voor het lopende derde kwartaal rekent ASML op een omzet van ongeveer 3,0 miljard euro met een brutomarge van 43 tot 44 procent. Het aandeel ASML sloot 5,2 procent hoger.

Fresnillo verlaagde zijn productieverwachting voor zilver en goud voor dit jaar. Het aandeel Fresnillo sloot 2,8 procent lager.

Jefferies verlaagde het koersdoel voor het aandeel ArcelorMittal van 30,00 euro naar 24,00 euro, maar handhaafde het koopadvies. ArcelorMittal leverde woensdag 1,7 procent in. Aperam kreeg bij Jefferies ook een nieuw koersdoel, van 31,00 euro. Het oude koersdoel luidde 35,00 euro. De koers leverde 3,3 procent in.

TomTom heeft in het tweede kwartaal van 2019 meer omzet behaald dan voorzien en verhoogde ook de verwachtingen voor heel dit jaar. TomTom rekent voor dit jaar op een omzet van tenminste 700 miljoen euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 675 miljoen euro. TomTom zakte 0,5 procent.

Het Zweedse Ericsson heeft in het tweede kwartaal de draai naar winstgevendheid kunnen maken. Het bedrijf is positief gestemd over de dynamiek rondom 5G momenteel. De koers van het aandeel Ericsson sloot 11,8 procent lager.

Reis- en verzekeringsbedrijf Saga schoot 12,8 procent omhoog, nadat de activistische belegger Elliott een belang van 5,1 procent nam in het noodlijdende bedrijf. Het aandeel Saga maakte afgelopen maand nog een flinke koersval, nadat het bedrijf waarschuwde dat zijn touroperators onder druk stonden vanwege de toegenomen concurrentie en politieke onzekerheden.

Tele2, eveneens Zweeds deed operationeel in het tweede kwartaal minder goed dan voorzien. Het bedrijf onderschreef woensdag zijn outlook voor het gehele boekjaar. De koers toonde woensdag een winst van 1,5 procent.

Burberry kreeg van Jefferies een adviesverlaging van Houden naar Underperform. De koers trok niettemin 3,0 procent aan, terwijl er dinsdag ook al een dubbelcijferige winst werd geboekt.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen lieten rond het Europese slot kleine verliezen zien.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 17, 2019 13:08 ET (17:08 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.