*

Nieuws Buitenland

BEURZEN Rode cijfers op beurzen Wall Street

woensdag 17 juli 2019 19:31

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in het rood. De handelsvrees laaide op bij beleggers op Wall Street na nieuwe dreigementen van president Donald Trump tegen China. Bij de bedrijven ging de aandacht onder meer uit naar Bank of America, dat met resultaten kwam. Verder komt de Federal Reserve nog met zijn zogeheten Beige Book.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 0,2 procent lager op 27.284 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2994 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent op 8213 punten.

Trump benadrukte dat hij nog meer importheffingen kan opleggen aan China als hij dat wil. Eerder beloofde hij dat niet te doen na het bereiken van een wapenstilstand in de handelsoorlog. Peking liet weten dat nieuwe heffingen lopende onderhandelingen over een handelsdeal met de Verenigde Staten niet ten goede komen.

Bank of America rapporteerde een hogere kwartaalwinst en kondigde aan aandeelhouders flink te belonen. De totale baten stegen ook licht, maar de netto-rentebaten van het financiƫle concern waren lager dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Het aandeel Bank of America ging 2,2 procent omhoog.

Ook Abbott Laboratories gaf inzage in de boeken. Het farmacieconcern zag in de jongste kwartaalresultaten aanleiding zijn vooruitzichten omtrent omzet en winst op te krikken. Abbott werd 3,5 procent hoger gezet.

Amazon (min 0,5 procent) stond eveneens in de schijnwerpers. De Europese Commissie kondigde officieel aan een onderzoek te openen naar mogelijk misbruik van verkoopgegevens van concurrenten door de webwinkelgigant. Tegelijkertijd schrapt de Duitse kartelwaakhond een eigen onderzoek naar Amazon.

Het Beige Book geeft inzage in de staat van de Amerikaanse economie. De koepel van centrale banken in de VS heeft al laten weten klaar te staan om extra stimuleringsmaatregelen te nemen. Beleggers gaan er daarom van uit dat een renteverlaging op komst is, waarschijnlijk later deze maand.

De euro was 1,1224 dollar waard, tegen 1,1229 dollar in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,7 procent tot 56,67 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 63,59 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)