*

Nieuws Buitenland

Wall Street in het rood

woensdag 17 juli 2019 20:35

Rustige beurs ondanks cijferseizoen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen woensdag richting het einde van de handelsdag licht lager in aanloop naar een reeks bedrijfscijfers nabeurs.

De toonaangevende S&P 500 index noteerde circa anderhalf uur voor de slotzoemer 0,4 procent in het rood. De Dow Jones index verloor 0,2 procent, terwijl techbeurs Nasdaq 0,1 procent terugliep.

"Beleggers maken zich zorgen dat een handelsovereenkomst tussen de VS en China niet snel zal worden gesloten, nadat president Donald Trump heeft gezegd dat hij door kan gaan met verdere importheffingen tegen Beijing", aldus Pierre Veyret, technisch analist bij ActivTrades.

"De aankondiging van de Amerikaanse leider is een bescheiden herinnering dat de situatie nog steeds niet is opgelost en beleggers gebruikten dit als een excuus om wat geld van tafel te halen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Dinsdag dreigde de Amerikaanse president Donald Trump weer eens om importheffingen door te voeren op 325 miljard dollar aan goederen uit China. Ook zei Trump dat zijn regering onderzoek zal doen naar Google en mogelijke banden van dat bedrijf met China die de nationale veiligheid in het geding brengen.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zei dinsdagavond in Parijs dat de centrale bank neerwaartse risico's voor de economische groei in de VS "zorgvuldig in de gaten houdt", wat de hoop op een snelle verlaging van de beleidsrente van de Fed voedde.

Macro-economische was het rustig. Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in juni met 0,9 procent gedaald, vergeleken met een maand eerder. Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen daalde in juni ook, met 6,1, procent. De olieprijzen daalden tot 0,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1214. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1211 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1211 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Bank of America zag de kwartaalwinst op jaarbasis met 8 procent stijgen naar 7,3 miljard dollar, in vergelijking met 6,8 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De winst per aandeel kwam daarmee uit op 0,74 dollar. De omzet steeg met 2 procent naar 23,1 miljard dollar het afgelopen kwartaal, onder meer door een aanhoudend positief hefboomeffect. Analisten geraadpleegd door FactSet mikten vooraf op 0,71 dollar op een omzet van 23,2 miljard dollar. Het aandeel steeg 2,0 procent.

Abbott Labs kwam ook met cijfers. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 0,82 dollar per aandeel. De omzet groeide in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 2,7 procent naar krap 8 miljard dollar, autonoom was de groei zelfs 7,5 procent. Abbott Labs verhoogde de outlook voor de aangepaste winst per aandeel naar een bandbreedte van 3,21 dollar tot 3,27 dollar. Het aandeel won 3,2 procent.

Amazon.com past de voorwaarden aan van zijn dienstverlening voor andere winkels die wereldwijd verkopen via het Amazon-platform. Het Amerikaanse bedrijf zette deze stap nadat de Duitse mededingingswaakhond acht maanden lang de handelspraktijken van Amazon op zijn snelgroeide marktplaats onderzocht. Er lopen meer onderzoeken, onder andere in Oostenrijk en Italiƫ. Vandaag heeft de Europese Commissie een formeel onderzoek gestart om te beoordelen of internetgigant Amazon data van externe verkopers op zijn platform heeft misbruikt. Het aandeel verloor 0,6 procent.

CSX stond 9,6 procent lager. Het bedrijf verlaagde zijn winstverwachting, onder andere omdat de sluiting van een grote olieraffinaderij tot minder omzet leidt voor het vrachtspoorwegbedrijf.

Zorgen over de macht van grote techbedrijven klonken dinsdag in Washington, waar politici van beide politieke partijen een strenger toezicht eisten op de groeiplannen van de technologiereuzen zoals Facebook, Google, Amazon.com en Apple. In drie hoorzittingen voor het Congres werden de bedrijven aan de tand gevoeld over mogelijke censuur, door Google, en mededingingskwesties bij Facebook, Google en Apple.

Netflix, Ebay, IBM en Alcoa publiceren woensdagavond hun resultaten. Netflix verloor 0,5 procent, eBay 1,4 procent en IBM 0,5 procent. Alcoa leverde 1,1 procent in.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 17, 2019 14:35 ET (18:35 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.