*

Nieuws Buitenland

Olieprijs stijgt

vrijdag 19 juli 2019 20:38

Iran neemt Britse olietanker in beslag.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag gestegen vanwege de steeds verder toenemende geopolitieke spanningen in de Straat van Hormuz. Op een settlement van 55,63 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,6 procent meer waard. Op weekbasis daalde olie wel ruim 7,5 procent in waarde.

De olieprijs steeg vrijdag vanwege de spanningen tussen Iran en de VS en in het verlengde daarvan de dreigende escalatie in de Straat van Hormuz, een belangrijk doorvoerpunt voor olie.

Volgens mediaberichten zou Iran vrijdag een Britse olietanker in beslag hebben genomen, een dag nadat president Donald Trump verklaarde dat de VS een Iraanse drone heeft neergeschoten in de Perzische Golf. Teheran ontkende vrijdag dat het een drone mist.

Eerder deze week leken Washington en Teheran nog nader tot elkaar te komen en daalde de olieprijs op berichten dat de twee landen mogelijk gaan praten over Irans nucleaire programma.

Dat de olieprijs ondanks de steeds verder toenemende geopolitieke spanningen binnen een bepaalde bandbreedte blijft, heeft vooral te maken met de zorgen over het torenhoge aanbod tegenover een afnemende vraag.

"We zijn van mening dat de fundamentals van de oliemarkt op het punt staan te veranderen. Het aanbod van niet-OPEC landen zal in 2020 met meer dan 2 miljoen vaten per dag toenemen, terwijl de vraag naar olie veel minder sterk groeit", aldus analist Jason Gammel van Jefferies.

Het Internationaal Energieagentschap zei deze week dat men de verwachte groeivraag naar olie voor 2019 neerwaarts bijstelt tot 1,1 miljoen vaten per dag, waar eerder nog werd uitgegaan van 1,2 miljoen vaten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 19, 2019 14:38 ET (18:38 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.