*

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt richting hoger slot

woensdag 24 juli 2019 20:30

Markt reageert onbewogen op hoorzitting Mueller.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel hoger.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 3.011,93 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 27.227,01 punten en de Nasdaq noteerde 0,5 procent hoger op 8.288,85 punten.

Teleurstellende kwartaalcijfers van Boeing en Caterpillar drukten woensdag in eerste instantie op het sentiment, waardoor het optimisme rond de hervatting van handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China grotendeels vervloog. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin bevestigde aan CNBC dat hij en andere topambtenaren aanstaande maandag naar China afreizen voor handelsbesprekingen.

"Dit wordt gezien als een doorbraak aangezien het onderhandelingsproces sinds eind mei stil ligt, ook al is er weinig aanwijzing dat er sprake is van een materiële verandering in de voortgang van de besprekingen", zei analist Margaret Yang Yan van CMC Markets.

Daarnaast was er aandacht voor de hoorzitting van voormalig speciaal aanklager Robert Mueller voor de justitiecommissie van het Amerikaanse Congres over diens rapport naar de beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 en de verdachte banden van het campagneteam van Donald Trump met Russische functionarissen. Mueller herbevestigde dat zijn rapport president Trump niet vrijpleit. Hij bevestigde tevens dat volgens de richtlijnen van het ministerie van justitie een president kan worden aangeklaagd na het verlaten van zijn ambt. Beleggers bleken onbewogen door de getuigenis van Mueller.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de Verenigde Staten bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in juli stabiel is gebleven. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 50,6 naar 50,0, terwijl de index voor de diensten steeg van 51,5 naar 52,2. Daarmee kwam de samengestelde inkoopmanagersindex uit op 51,6 van 51,5 een maand eerder.

De verkoop van nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten is in juni op maand- en jaarbasis gestegen met achtereenvolgens 7,0 procent en 4,5 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaald met 1,9 procent ten opzichte van de voorgaande week. De marktindex daalde van 500,2 vorige week naar 490,8.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek donderdag dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 19 juli zijn gedaald met 10,8 miljoen vaten tot 445,0 miljoen aandelen.

Olie noteerde woensdag tot 1,1 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1139. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1148 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1151 op de borden.

Donderdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de orders duurzame goederen in juni.

Daarnaast krijgt de markt een reeks kwartaalcijfers te verwerken. 3M, Alphabet, Comcast, Intel en Starbucks komen onder andere met bedrijfsresultaten.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Amerikaanse techbedrijven stonden woensdag onder druk vanwege het mededingingsonderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie. Apple daalde 0,7 procent, Alphabet ongeveer een procent in en Amazon daalde 0,2 procent. Facebook, dat dus een miljardenboete betaalt vanwege Cambridge Analytica en schikt met de SEC, steeg 0,2 procent.

Aandelen van Sprint en T-Mobile US kwamen woensdag ook een beweging, nadat The Wall Street Journal meldde dat het Amerikaanse ministerie van justitie mogelijk nog deze week groen licht geeft voor de voorgenomen fusie van de twee bedrijven. Voorwaarde is wel dat een omvangrijk desinvesteringsplan wordt uitgevoerd. Aandelen T-Mobile US werden 4,0 procent meer waard, die van Sprint stegen 9,9 procent.

Woensdag voorbeurs openden zwaargewichten als Boeing en Caterpillar de boeken. Na het slot van Wall Street volgen woensdagavond nog Advanced Micro Devices, Facebook, Ford, Paypal en Tesla.

Boeing heeft in het tweede kwartaal van 2019 een flink verlies geleden en de omzet beduidend zien afkalven. De daling had volgens het bedrijf uit Chicago alles te maken met de eerder aangekondigde kosten die verband houden met aan de grond gehouden 737 Max-toestellen na twee crashes binnen een paar maanden tijd. Verder schrapte Boeing een eerder afgegeven outlook vanwege de onzekerheid rond de 737 Max kwestie. "Een bloedbad voor beleggers", volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets. Het aandeel daalde 2,8 procent.

Caterpillar kwam met aardige resultaten, want de winst en omzet stegen in het tweede kwartaal, maar voor de markt was er geen positieve verrassing. Bovendien werd het bedrijf, dat geldt als graadmeter voor de staat van de economie, voorzichtiger over de outlook.

Het aandeel daalde 4,1 procent.

UPS wist de markt wel positief te verrassen met de kwartaalcijfers. Het aandeel steeg 8,5 procent.

AT&T behaalde in het afgelopen kwartaal een lagere winst vanwege fusiegerelateerde- en andere kosten. De omzet kwam hoger uit. De aangepaste winst daalde ook maar was gelijk aan de analistenverwachting. Het aandeel steeg 3,7 procent.

Dinsdagavond nabeurs kwamen Visa, Snap en Texas Instruments met resultaten. Creditcardmaatschappij Visa heeft in het derde kwartaal meer omzet behaald en ook de winst stevig zien oplopen. Het aandeel won 0,5 procent.

Chipfabrikant Texas Instruments wist de verwachtingen te overtreffen met zijn kwartaalcijfers, maar de afgegeven outlook voor het derde kwartaal deed dit niet. Het aandeel steeg 7,2 procent.

Social media bedrijf Snap heeft een sterk tweede kwartaal achter de rug, waarin het aantal gebruikers hard groeide, de omzet steeg en het verlies werd teruggedrongen. Het aandeel won 16,4 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 24, 2019 14:30 ET (18:30 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.