*

Nieuws Buitenland

Opnieuw fors verlies voor Nikkei

maandag 5 augustus 2019 08:10

TOKIO (AFN) - De aandelenbeurs in Japan is maandag opnieuw met een fors verlies gesloten. De vrees dat de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China nog lang gaat duren, na het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe importtarieven te heffen op Chinese goederen, bleef de markten in de greep houden. Ook de meeste andere beursgraadmeters in Aziƫ ging stevig omlaag.

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot 1,7 procent in de min op 20.720,29 punten. Dat is het laagste niveau twee maanden tijd. Vrijdag raakte de hoofdindex al 2,1 procent kwijt. Een stijging van de Japanse yen, die in onrustige tijden als een veilige haven wordt gezien, zorgde voor koersverliezen onder de exportbedrijven. Automaker Nissan en technologieconcern Panasonic, die veel producten verkopen buiten Japan, zakten 4,3 en 3,7 procent.

Kobe Steel kelderde ruim 15 procent tot het laagste niveau in zeven jaar. De Japanse staalmaker verlaagde zijn verwachting voor het hele jaar. Volgens het bedrijf zet de handelsstrijd tussen de VS en China de vraag naar staal voor auto's en de vraag naar aluminium en koper voor chips onder druk. Yahoo Japan ging 12,5 procent onderuit na tegenvallende resultaten van het internetbedrijf.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 2,8 procent lager. In Hongkong leggen duizenden inwoners maandag het werk neer uit protest tegen het politiegeweld bij de demonstraties in de stad. De beursgraadmeter in Shanghai beperkte het verlies tot 0,9 procent dankzij een flinke daling van de Chinese yuan. De Kospi in Seoul zakte 2,5 procent en de All Ordinaries in Sydney eindigde met een verlies van 1,9 procent.