*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

vrijdag 9 augustus 2019 20:45

Prijs vat ruwe olie daalt op weekbasis 2,2 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe is vrijdag voor de tweede opeenvolgende dag hoger gesloten, maar verloor op weekbasis 2,2 procent, gevoed door de sterke Amerikaanse schalieproductie en zorgen dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China de wereldwijde vraag naar olie verder onder druk zal zetten.

De stijging van de olieprijs in de tweede helft van de handelsweek volgde na berichten dat Saoedi Arabiƫ bij de OPEC pleit voor een vermindering van de productie. Analisten van RBC Capital Markets waarschuwen echter dat de scherpe daling van de olieprijs als gevolg van de hernieuwde vrees voor een afname van de vraag, de vraag oproept of de OPEC nog wel bereid is en het vermogen heeft om de markt te sturen.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda profiteert olie een paar dagen van het feit dat er geen nieuwe [grote] oprispingen zijn in het handelsconflict. "De prijzen zijn sinds het begin van de maand sterk gedaald, terwijl het conflict verrassend escaleerde volgend op de besprekingen in Shanghai, waardoor de risico's voor de wereldeconomie verder zijn opgelopen", aldus Erlam. "Centrale banken wereldwijd hebben er hard aan gewerkt om de rentetarieven te verlagen om hun economieƫn enige bescherming te bieden tegen de onvermijdelijke domino-effecten, hoewel dit volgens oliehandelaren niet voldoende is", voegde hij toe.

Trump gooide vrijdag opnieuw olie op het vuur door te suggereren de handelsbesprekingen met China in september mogelijk te annuleren. Hij zei nog niet klaar te zijn om een deal te sluiten. "We zullen zien of we de bijeenkomst in september houden of niet. Als we dat doen is het prima. Als we dat niet doen, is het prima", zei Trump.

De olieprijs wist zijn winst echter vast te houden.

Het Internationaal Energieagentschap zei vrijdag in zijn maandrapport tevens te verwachten dat de vraag naar olie dit jaar en volgend jaar minder snel zal groeien.

Het agentschap verwacht dat de olievraag in 2019 zal groeien met 1,1 miljoen vaten per dag, terwijl het IEA er een maand geleden nog van uitging dat de olievraag in 2019 met 1,2 miljoen vaten per dag zou groeien.

De verwachte groeivraag voor 2020 werd ten opzichte van het vorige maandrapport neerwaarts bijgesteld met 50.000 vaten per dag tot 1,3 miljoen vaten per dag.

Kijkend naar de ontwikkeling van de vraag naar olie tot nu toe dit jaar, zag het agentschap in de periode januari tot en met mei de zwakste vraag sinds 2008, met een groei van slechts 520.000 vaten per dag.

De september-future voor een vat ruwe olie steeg vrijdag 3,7 procent, ofwel 1,96 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,50 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 09, 2019 14:45 ET (18:45 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.