*

Nieuws Buitenland

Inverse rentecurve trekt banken VS omlaag

woensdag 14 augustus 2019 14:58

Fors lagere opening Wall Street in de maak.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen gaan woensdag een fors lagere opening tegemoet, nadat de staatsobligatiemarkt een verontrustend signaal afgaf.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor opening van de aandelenmarkten tot 1,3 procent in het rood.

Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen zakte woensdag onder dat van de tweejarige leningen. Het is voor het eerst sinds 2007 dat deze veel gevolgde maatstaf voor de rentecurve een inversie doormaakt. Een geĆÆnverteerde rendementscurve wordt gezien als een betrouwbare voorspeller van een economische recessie.

Het tienjarige rendement daalde 5,9 basispunten tot 1,6174 procent, terwijl het tweejarige rendement 4,1 basispunten zakte tot 1,6278 procent.

Aandelen van banken op Wall Street gingen woensdag onderuit in de elektronische handel voorbeurs. De inverse rentecurve voedde de vrees voor een aanstaande verkrapping van de kredietverstrekking. Het standaard verdienmodel van banken, om zelf geld te lenen met een korte looptijd en dit uit te lenen met een langere looptijd, is bij een omgekeerde rentecurve niet meer winstgevend.

Dinsdag schoot de aandelenmarkt nog omhoog na een onverwachte versoepeling van de regering-Trump in het handelsconflict met China. Woensdagochtend bleek hoezeer de spanningen in de handelsrelatie de industriƫle productie van China treffen. Die groeide in juli met 4,8 procent, fors minder dan de 6,3 procent van juni en ook lager dan de verwachte 5,9 procent.

Olie noteerde woensdag lager, na een sterke stijging op dinsdag. Een september-future West Texas Intermediate daalde 3 procent tot 55,32 dollar, terwijl een future Brent voor dezelfde maand 2,8 procent goedkoper was op 59,60 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1182. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1172 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1175 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van banken trokken de beurs omlaag. Citigroup en Bank of America stonden voorbeurs ruim 3 procent lager, en JPMorgan Chase en Goldman Sachs presteerden niet veel beter.

Canada Goose stond 5,6 procent lager in de handel voorbeurs, na een koerswinst van 2,7 procent dinsdag. Het kledingbedrijf, bekend om zijn jassen, meldde een groter verlies in het eerste kwartaal, maar overtrof de omzetverwachtingen, waardoor de koers aanvankelijk opliep. Het aangepaste verlies per aandeel van 0,21 Canadese dollar was conform de analistenconsensus.

CBS en Viacom komen weer samen, meldden de bedrijven dinsdagavond, in een fusie die door een aandelenruil wordt gerealiseerd. Het fusiebedrijf, ViacomCBS krijgt meer dan 28 miljard dollar omzet. De aandelen sloten dinsdag hoger en noteerden voorbeurs weer ruim een procent lager.

Apple, dat dinsdag sterk profiteerde van de ontspanning in het handelsconflict met China, leverde een deel van de koerswinst van 4 procent weer in. In de handel voorbeurs ging het aandeel 2,3 procent lager. Best Buy, een andere grote winnaar van gisteren, staat op een verlies van 2,5 procent.

Slotstanden

Wall Street sloot dinsdag fors hoger, nadat het Witte Huis een deel van de aangekondigde importheffingen op Chinese goederen uitstelde. De S&P 500 index eindigde 1,48 procent hoger op 2.924,97 punten. De Dow Jones index steeg 1,44 procent tot 26.275,24 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 1,95 procent naar 8.016,36 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 14, 2019 08:58 ET (12:58 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.