*

Nieuws Buitenland

OPEC stelt groeiprognoses vraag neerwaarts bij

vrijdag 16 augustus 2019 15:58

Tweede keer in drie maanden dat oliekartel verwachtingen verlaagd.

(ABM FN-Dow Jones) De Organisatie van olie-exporterende landen heeft voor de tweede keer in drie maanden zijn prognoses voor de olievraag neerwaarts bijgesteld en verlaagde tevens de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei. Dit bleek donderdag uit de maandelijkse rapportage van de OPEC.

Het oliekartel wees daarbij op de onzekerheden als gevolg van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

OPEC voorziet dit jaar een stijging van de wereldwijde olievraag van 1,1 miljoen vaten per dag, wat een neerwaartse bijstelling betekent van 40.000 vaten per dag. Het oliekartel motiveerde de verlaging op basis van de onverwachte stijging van de Amerikaanse ruwe olievoorraden en de grotere schommelingen in de vraag veroorzaakt door de handelsspanningen en tekenen van een vertraging van de wereldwijde economische groei.

Het oliekartel stelde ook zijn verwachtingen voor het aanbod in 2019 en 2020 van niet-OPEC-landen neerwaarts bij. OPEC verwacht in 2019 een groei van het aanbod van niet-OPEC-leden van 1,97 miljoen vaten per dag, wat een neerwaartse bijstelling markeert van 72.000 ten opzichte van de ramingen vorige maand. De daling is het resultaat van een lager dan verwachte productie in de Verenigde Staten, Braziliƫ, Thailand en Noorwegen. Voor 2020 werd de verwachting neerwaarts bijgesteld met 50.000 vaten per dag naar een groei met 2,39 miljoen vaten per dag.

"Er blijven grote onzekerheden bestaan", aldus OPEC in het rapport met betrekking tot de wereldeconomie. "Hoewel de prognoses momenteel geen verdere risico's met zich meebrengen totdat ze zich daadwerkelijk voordoen, waarbij het met name van belang is dat handelsgerelateerde problemen niet verder escaleren."

Hoewel de lager dan verwachte productie in de Verenigde Staten als een belangrijke reden werd genoemd voor de neerwaartse bijstelling van de aanbodprognoses, voegde OPEC eraan toe dat het verwacht dat de Verenigde Staten, samen met onder meer Braziliƫ en China, belangrijke groeimotoren zullen zijn.

De september-future voor een vat ruwe olie noteerde vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,7 procent hoger op 54,11 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 16, 2019 09:58 ET (13:58 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.