*

Nieuws Buitenland

Olieprijs maakt duikeling

woensdag 11 september 2019 20:38

Afnemende geopolitieke spanningen nadelig voor prijs.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is woensdag flink gedaald. Op een settlement van 55,75 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,65 dollar, of 2,9 procent minder waard.

Olie kwam onder druk te staan door de berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump met zijn adviseurs heeft gesproken over het versoepelen van sancties op Iran om zo een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani veilig te stellen. "We zien wel wat er gebeurt", zei Trump woensdag in reactie op de berichten.

Het nieuws volgt een dag nadat hij aankondigde dat zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton opstapt. Bolton wilde de olie-export van Iran tot nul terugbrengen.

"Eén oorlogshavik minder", zei analist Stephen Innes van Axitrader over het vertrek van Bolton. Vanuit een geopolitiek perspectief betekent het vertrek volgens Innes "een lagere risicopremie met het oog op een oorlog", met name in Syrië, Venezuela en Iran.

Een versoepeling van de Iraanse sancties kan leiden tot een hoger olie-aanbod. Recent waren het juist de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten die een bodem hielden onder de olieprijzen, te midden van een dalende groeivraag.

Dat de vraag naar olie minder hard toeneemt, werd woensdag opnieuw bevestigd door de OPEC in zijn maandelijkse oliemarktrapport voor september. Er wordt een groei van de vraag naar olie voorspeld van 1,02 miljoen vaten per dag in 2019. Dat zijn er per dag 80.000 minder dan de voorspelling in het maandrapport van augustus.

In 2020 rekent de OPEC op een groei van de oliebehoefte met 1,08 miljoen vaten per dag. Dat is een neerwaartse bijstelling met 60.000 vaten ten opzichte van het maandrapport uit augustus.

Het oliekartel wijst in het bijzonder op de zwakker dan verwachte economische cijfers uit een aantal belangrijke olie afnemende landen in de eerste zes maanden van 2019 en de minder optimistische economische outlook voor de rest van het jaar en in 2020.

Verder werd woensdag bekend dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week verder zijn gedaald. In de week eindigend op 6 september daalden de voorraden ruwe olie met 6,9 miljoen vaten tot 416,1 miljoen vaten. Er werd gemiddeld gerekend op een daling met 3,0 miljoen vaten.

De benzinevoorraden namen met 0,7 miljoen vaten af, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 2,7 miljoen vaten stegen en de capaciteitsbenutting van de raffinaderijen opliep tot 95,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 11, 2019 14:38 ET (18:38 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.