*

Nieuws Buitenland

Britse regering zet risico's no-deal Brexit uiteen

woensdag 11 september 2019 22:46

Documenten Operation Yellowhammer vrijgegeven.

(ABM FN-Dow Jones) Een no-deal Brexit kan leiden tot een tekort aan medicijnen en brandstof, grote vertragingen bij de havens en stijgende voedselprijzen. Dit meldde de Britse regering woensdagavond in een risicoanalyse met de naam Operation Yellowhammer.

Het document schetst een beeld van brandstoftekorten in Londen en zorgen over de levering van medicijnen vanwege de controles in de havens van Calais en Dover. Ernstige verstoringen die kunnen oplopen tot zeker zes maanden en vrachtwagens die ruim twee dagen vast komen te staan voordat ze de overtocht kunnen maken, zijn niet ondenkbaar in dit 'slechtste scenario'.

Bedrijven en huishoudens kunnen te maken krijgen met hogere elektriciteitsprijzen en protestacties van zowel voor- als tegenstanders van Brexit vragen om een grote politie inzet.

Economen en bedrijven waarschuwen al tijden voor het risico voor de Britse economie wanneer men de EU op 31 oktober aanstaande zonder deal verlaat.

Premier Boris Johnson is voorstander van een no-deal Brexit, maar is sinds deze week gebonden aan een wet die dit moet voorkomen en uitstel kan afdwingen tot 31 januari 2020, mits Brussel akkoord gaat. Johnson moet dan wel op 19 oktober om uitstel vragen.

Het document, dat eerder al lekte, moest officieel worden vrijgegeven door Downing Street omdat de oppositie in het Lagerhuis dit eiste.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 11, 2019 16:46 ET (20:46 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.