*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen vrijwel onveranderd rond middaguur

donderdag 12 september 2019 12:00

Alle aandacht naar ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag vrijwel onveranderd in afwachting van het rentebesluit met eventuele verruimende maatregelen door de Europese Centrale Bank.

Daarnaast werd de vriendelijker toonzetting tussen China en de Verenigde Staten verder ondersteund door mediaberichten over een mogelijke hervatting van de Chinese import van varkensvlees en soja uit de Verenigde Staten en het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om een verhoging van importheffingen op Chinese goederen met twee weken uit te stellen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een verlies van 0,05 procent op 389,20 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van nog geen 0,1 procent naar 12.367,93 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van minder dan 0,1 procent op 5.613,95 punten. De Britse FTSE 100 noteerde vlak op 7.338,38 punten.

Het Duitse Ifo Institute stelde donderdag de groeiramingen voor de Duitse economie neerwaarts bij. Voor 2019 wordt niet langer gerekend op een groei van het bruto binnenlands product met 0,6, maar met 0,5 procent. Voor het lopende kwartaal voorziet Ifo ook een krimp van 0,1 procent. "Technisch gesproken zou dat een recessie zijn", aldus het instituut.

Het rentebesluit van de ECB komt vanmiddag om kwart voor twee naar buiten, drie kwartier later gevolgd door de persconferentie voorgezeten door Mario Draghi.

Donderdagochtend kwam de inflatie van Duitsland over augustus definitief uit op 1,4 procent, gelijk aan een eerder meting, maar wel minder dan de 1,7 procent in juli. Ook Frankrijk kwam met definitieve inflatiegegevens over augustus. De stijging van de consumentenprijzen viel ten opzichte van de vorige meting licht terug van 1,1 procent naar 1,0 procent.

Van de eurozone werd donderdag de industriële productie over juli gepubliceerd en deze daalde op zowel maand- als op jaarbasis beduidend meer dan verwacht.

Vanochtend wordt ook het maandrapport van de International Energy Agency openbaar gemaakt.

In de Verenigde Staten worden de consumentenprijzen over augustus gepubliceerd. De verwachting is dat deze prijzen vorige maand op maandbasis met 0,1 procent stegen, tegen 0,3 procent in juli. De kerninflatie stijgt op maandbasis naar verwachting met 0,2 procent, tegen 0,3 procent een maand eerder. De inflatie op jaarbasis blijft naar verwachting gelijk op 1,8 procent, terwijl de kerninflatie in de prognoses iets oploopt van 2,2 procent in juli naar 2,3 procent op jaarbasis in augustus.

Het tweede macrocijfer uit de Verenigde Staten betreft donderdag de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 7 september. De verwachting ligt op een daling met 2.000 aanvragen naar 215.000 aanvragen.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin houdt donderdag een toespraak in New York bij een jaarlijks terugkerend forum dat wordt georganiseerd door The New York Times.

Olie noteerde donderdag lager. Een oktober-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent in het rood op 55,57 dollar, terwijl voor een november-future Brent 60,47 dollar werd betaald, een daling van 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1028. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1008 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1010 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Britse regering kan de overname van de London Stock Exchange door de beurs van Hong Kong HKEX blokkeren, aldus partijen die bekend zijn met de situatie. Londen kan ernstige bezwaren zien in de overname op grond van de risico's die het vormt voor de financiële infrastructuur van het Verenigd Koninkrijk. De koers van het aandeel van London Stock Exchange noteerde donderdag 5,8 procent lager.

Anheuser-Busch InBev blijft een mogelijke IPO van haar Aziatische dochteronderneming op de beurs van Hongkong evalueren. Budweiser Brewing Company APAC Limited heeft opnieuw een aanvraag ingediend voor een notering van een minderheidsbelang van haar aandelen op de beurs van Hongkong. De koers van het aandeel AB Inbev noteerde donderdag 2,8 procent hoger.

Wm Morrison zag de winst voor belastingen met 49 procent stijgen in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar. De koers van de Britse supermarktketen steeg donderdag 3,7 procent.

Bouygues heeft zijn belang van 13 procent in Alstom verkocht voor 1,08 miljard euro. De koers van het aandeel Bouygues steeg donderdag 0,3 procent, Alstom verloor 5,1 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

De S&P 500 eindigde woensdag 0,7 procent hoger op 3.000,93 punten, de Dow Jones index won 0,9 procent en sloot op 27.137,04 punten en de Nasdaq steeg 1,1 procent tot 8.169,68 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 12, 2019 06:00 ET (10:00 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.