*

Nieuws Buitenland

Futures wijzen op licht hogere opening Wall Street

donderdag 12 september 2019 15:07

Markt verteert rentebesluit ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een voorzichtig hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,2 procent in het groen.

Terwijl de aandelenmarkten zich opmaken voor een groene dag, stijgen de Amerikaanse overheidsobligaties ook op het nieuws van de ECB, die zijn depositorente verlaagt naar 0,5 procent negatief en ook een obligatie-opkoopprogramma zonder einddatum startte. Goed nieuws, want beleggers leken te twijfelen of de ECB wel maatregelen zou aankondigen die doortastend genoeg waren.

Volgens Naeem Aslam van ThinkMarkets is Draghi opnieuw erin geslaagd om zijn zin te krijgen en dit was de boodschap waar beleggers vooral op leken te wachten. Vanaf 1 november gaat de ECB maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties opkopen. Dit zal gebeuren zolang als nodig is, aldus de centrale bank. De opkopen zullen kort voor de ECB de rente weer verhoogd, gestaakt worden.

De depositorente zakt met 10 basispunten naar 0,50 procent negatief. De centrale bank merkte op dat de basisrentetarieven van de ECB op hun huidige niveau of lager zullen blijven, tot de inflatie bij de 2 procent komt. Eerder zei de ECB nog dat de basisrentetarieven "ten minste de gehele eerste helft van 2020 op hun huidige niveau of lager blijven".

Ook kondigde de ECB aan de voorwaarden van de TLTRO aan te passen "om gunstige kredietvoorwaarden" te garanderen terwijl ook slechts een deel van de liquiditeit van banken belast wordt tegen het negatieve depositotarief.

Marktanalist Neem Aslam van ThinkMarkets meent dat Draghi "de grote bazooka" heeft afgevuurd.

De euro/dollar koers daalde sterk na een initiƫle stijging en zakte onder de psychologische grens van 1.10.

Dit viel ook president Trump op. De Europese Centrale Bank handelt snel, zei de president in een Twitter-reactie op het rentebesluit van de ECB. "Ze slagen er in de euro te verzwakken tegenover een erg sterke dollar. Dat raakt de Amerikaanse export", aldus Trump. "En de Fed zit maar stil en blijft maar stil zitten". De president wil graag dat de Fed de rente in de VS ook naar nul brengt.

De stemming verbeterde in de ochtend al door een bericht dat China mogelijk weer sojabonen en varkensvlees uit de Verenigde Staten gaat importeren. De handel werd door China stilgelegd in augustus na een verslechtering van het handelsklimaat tussen de twee landen. Ook de Amerikaanse president Donald Trump maakte een gebaar in aanloop naar de hernieuwde onderhandelingen in oktober, door een aangekondigde verhoging van de importheffingen met twee weken uit te stellen.

Tevens wil China de agenda voor de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten inperken en zaken als nationale veiligheid even laten voor wat het is, dit om zo de impasse in de besprekingen met de Verenigde Staten te doorbreken.

Op macro-economisch vlak stonden er enkele macro-cijfers op het programma. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 7 augustus gedaald tot 204.000. Een week eerder stond de teller op 219.000.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in augustus dan weer zoals verwacht licht gestegen, terwijl de kerninflatie iets sterker dan verwacht opliep. Op maandbasis bedroeg de prijsstijging 0,1 procent, zoals vooraf was voorspeld, na een stijging met 0,3 procent in juli.

De euro/dollar noteerde op 1,0930. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1014 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1010 op de borden.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde met ongeveer 2,4 procent tot 54,55 dollar, terwijl een oktober-future Brent 2,5 procent goedkoper werd tot 59,39 waardoor men onder de psychologische grens van 60 dollar per vat afsloot.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van Anheuscher-Bush Inbev stegen in de Belgische handel met 4,6 procent in de ochtend, al lopen de winsten nu wel terug. De aandelen van de Belgische brouwer stijgen door geruchten dat het opnieuw een beursgang nastreeft van zijn Aziatische tak. Zo zou de brouwer 5 miljard dollar willen ophalen door de Budweiser Brewing Co. APAC divisie in Hong Kong naar de beurs te brengen.

Phillip Morris International heeft zijn kwartaaldividend licht verhoogd van 1,14 dollar per aandeel naar 1,17 dollar per aandeel, ofwel een stijging van 2,6 procent. Het dividend zal op 11 oktober uitbetaald worden terwijl de ex-dividend datum 25 september is.

Oracle heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een minder hoge omzet behaald dan verwacht. Co-CEO Safra Catz sprak desalniettemin van een goede start van boekjaar 2020 en gaf aan een dubbelcijferige groei van de aangepaste winst te verwachten voor heel het jaar. De andere CEO van Oracle, Mark Hurd, maakte woensdag bekend dat hij tijdelijk verlof neemt vanwege gezondheidsredenen.

Hertz Global Holdings steeg met 4,1 procent in de handel voorbeurs nadat miljonair Carl Icahn zijn positie in het autohuurbedrijf heeft uitgebreid naar 30,1 procent.

AT&T daalde dan weer 0,7 procent in de handel voorbeurs nadat de telecomgigant zei dat de omzet uit WarnerMedia met 400 miljoen dollar zal zakken doordat de vergelijkingsbasis moeilijk zal worden doordat de tweede helft van 2018 zeer sterk was.

Slotstanden

De S&P 500 index steeg woensdag met 0,7 procent tot 3.000,93 punten en kwam daardoor opnieuw boven de psychologische kaap van 3.000 punten. De techbeurs Nasdaq won 1,1 procent op 8.169,68 punten. Ook de Dow Jones index won, met een stijging naar 27.137,04 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 12, 2019 09:07 ET (13:07 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.