Nieuws Zakelijk & Economie

Het is hoog tijd voor een modern en slimmer Akkoord van Wassenaar

Dinsdag 8 maart 2016 15:30 De tv-serie over voormalig premier Ruud Lubbers (CDA) brengt het Akkoord van Wassenaar uit 1982 in herinnering. In dat akkoord spraken organisaties van werkgevers en werknemers loonmatiging af in ruil voor arbeidstijdverkorting.

Voor beide partijen was dat een goede deal. Want door de loonmatiging kon het bedrijfs­leven beter met het buitenland concurreren. En door de arbeidstijdverkorting zouden werklozen aan een baan worden geholpen.

Negen mensen die vier uur per week korter werken, leveren immers een nieuwe baan van 36 uur op.

Inmiddels zijn we ruim drie decennia verder en weten we beter. De loonmatiging is in haar tegendeel gaan verkeren en tast de binnenlandse vraag aan. En korter werken is leuk, maar niet als je hoeveelheid werk eerder toe- dan afneemt en die extra baan van 36 uur een vacature blijft.

Langer werken

Het wordt nog gekker. Eerst word je verplicht een kortere werkweek (en minder salaris) te aanvaarden, en vervolgens word je verplicht aan het einde van je werkzame leven langer te werken. Verplicht door de verhoging van de AOW-leeftijd.

En dit alles onder het mom dat 65-plussers nog zo fit zijn. Aan me hoela. Iemand die in de kracht van zijn leven is, heeft voor een werkgever meer profijt dan een (dure) 65-plusser, uitzonderingen daargelaten. De meerderheid van de 65-plussers wil trouwens helemaal niet langer doorwerken. Maar moet, vanwege die AOW.

Zou het geen goed plan zijn als werkgevers en werknemers weer eens bijeenkomen in Wassenaar? Na 33 jaar is het tijd voor een modern en vooral slimmer akkoord.

Elsevier nummer 10, 12 maart 2016


bron: Elsevier
Elsevier

Reacties

  • Ik denk niet dat de werkgevers behoefte hebben aan een nieuw akkoord. Ze kunnen die dure ouderen gewon op straat zetten nu de vergoedingen zijn beperkt. Verder is het een kwestie van veel automatiseren, mensen uit andere, goedkopere EU lidstaten in dienst nemen en met een minimum aan FTE's blijve draaien. Op die manier blijven de winsten het hoogst en die verdwijnen weer in de zakken van die werkgevers. Langer doorwerken moet in theorie dan wel maar in de praktijk ben je, als je na je 50e werkloos wordt, helemaal kansloos op de arbeidsmarkt. Een nieuw akkoord heeft enkel zin als alle partijen er baat bij hebben en dat lijkt nu niet bepaald het geval.

    Jeff 11 maart 2016 13:43:45
  • Al deze ellende is begonnen met het Doemscenario van de Club van Rome. Ons werd verteld dat de grondstoffen (met name de olie) opraakten, en de vervuiling extreme vormen aan zou nemen. Men verwachte de ondergang van de mensheid zo rond het jaar 2000. Dit doemscenario werd gevolgd door de oliecrisis van 1973. U kunt de toespraak van Ome Joop den Uyl over de autoloze zondag nog op Youtube terug zien. Uiteraard werd het geheel gebruikt door de miskende talenten en nietsnutten om de mensen die al het werk deden de schuld te geven van de problemen die er uiteindelijk niet bleken te zijn. Typisch voorbeeld van een massapsychose. Vervolgens heeft de toenmalige minister van sociale zaken, de ARP-er Alberda de rampzalige VUT bedacht. Althans rampzalig voor hen die er lang voor hebben betaald en zelf niets krijgen.

    Wijnand Hijkoop 09 maart 2016 13:07:44  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed