Nieuws Zakelijk & Economie

Kabinet incasseerde vorig jaar 11 miljard euro aan accijnzen

Maandag 3 maart 2014 15:29 De accijnzen op consumptie van alcohol, tabak en brandstoffen heeft het kabinet vorig jaar bijna 11 miljard euro opgeleverd. Benzine levert het kabinet het meeste geld op.

Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

Benzine meest lucratief

In totaal inde Financiën vorig jaar 10,97 miljard euro. Aan lichte olie (benzine) verdiende het kabinet 3,8 miljard euro, aan diesel en lpg ruim 3,7 miljard euro.

Ook rokers zijn een lucratieve inkomstenbron voor het kabinet. Accijns op tabak leverde Financiën 2,6 miljard euro op. Accijns op alcoholproducten waren goed voor ruim 1 miljard euro.

Stijging

Het overzicht laat een geleidelijke stijging zien over de jaren. In 2003 haalde het kabinet nog 8,5 miljard euro op uit accijnzen. In tien jaar tijd zijn de inkomsten gestegen met ruim 29 procent.

Naar verwachting zullen de inkomsten blijven stijgen, want ook dit jaar verhoogde het kabinet de 'ontmoedigingsbelasting' op diesel en lpg weer. In mei bepaalt Wiebes of deze verhoging van kracht zal blijven.


bron: Elsevier
Elsevier

Reacties

  • Laten ze die milliarden die op TABAK zijn verdient aan het kankerfonds geven . Als ze echte regeerders zijn dan verbieden ze het roken en sluiten ze die ziekteverwekkende tabaks-firma,s . Maar dat doen ze niet -- want dan missen ze die milliarden belastings inkomsten . Wel kleine cafe,s een hoge boete geven vanwege risico voor meerokers . laffe bende daar in dat den haag >

    onbekende anoniem 03 maart 2014 16:29:44  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed