Nieuws Zakelijk & Economie

'Woondeal in de maak, voordeel huurders en huiseigenaren'

Vrijdag 29 mei 2015 10:02 VVD en PvdA zouden werken aan nieuwe woondeal, waarbij PvdA ervoor wil zorgen dat huurders meer worden ontzien en VVD het opneemt voor de huizenbezitters. Binnen enkele weken moet duidelijk worden of de partijen eruit komen.

Bronnen meldden aan De Telegraafdat minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) en Stef Blok (VVD, Wonen) betrokken zijn bij het akkoord.

Belangrijk voor de VVD is verlaging van het eigen woningforfait, een fictieve bijtelling op het inkomen voor het woongenot van de huiseigenaar. Dit bedrag stijgt voor de meeste huiseigenaren al enige tijd, waardoor ze jaarlijks soms honderden euro's extra belasting moeten betalen.

Woningcorporaties

De PvdA maakt zich op zijn beurt vooral druk om huurders. In december melde het Centraal Fonds Volkshuisvesting dat het vermogen van woningcorporaties in 2013 is gegroeid met 12,8 miljard euro, tot 45,3 miljard euro.

De stijging is het gevolg van de hogere huurinkomsten en het verlagen van de kosten voor onderhoud en beheer van de woningvoorraad. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch wil dat deze miljarden euro's teruggaan naar de huurders.

Huur

Als het aan de PvdA ligt, bouwen de woningcorporaties nieuwe huizen, waarvan de huurprijzen lager liggen. Ook de huur van bestaande huizen mag niet te hard stijgen van de PvdA. Het verschil in huur tussen huizen moet ook kleiner worden.

Huizen met een relatief lage huur zouden harder moeten stijgen dan huizen waarvan de huur nu al hoger ligt. De PvdA wil alleen niet dat de huur van de goedkope huizen te hard stijgt, en pleit voor een maximum.

De VVD wil eigenlijk niet dat de goedkoopste huurhuizen veel duurder worden. De kans is groot dat de huurders het geld niet kunnen opbrengen, en dus meer huurtoeslag krijgen. Maar de liberalen zouden wel in zijn voor een deal, als ook huizenbezitters er beter van worden.


bron: Elsevier
Elsevier

Reacties

  • <verward> Dus de PvdA wil de huren van de goedkope huizen verhogen en zodoende de mensen met de laagste inkomens benadelen. Terwijl de VVD die huren niet wil verhogen omdat de bewoners dan in de problemen komen..? Is de VVD tegenwoordig de partij geworden die opkomt voor de lagere inkomens? </verward> Maar aangezien binnen afzienbare tijd de hypotheekeisen verder zullen worden aamgescherpt, die lagere LTV gaat echt wel komen, is het misschien verstandig om te zorgen dat de corporaties die 40 miljard gaan inzetten voor de bouw van betaalbare huurwoningen.

    Jeff 29 mei 2015 12:27:32 

  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed