Nieuws Zakelijk & Economie

Schulden maken en geld bijdrukken leidt tot zombie-economie

Dinsdag 1 maart 2016 18:04 Een niet-werkend medicijn wordt niet per se doeltreffend door de dosis te verhogen en de behandeling te verlengen.

In Nederland gaat het redelijk met de economie, maar zowel in eigen land als over de grens zijn er zorgen. De Chinese groei is naar lagere niveaus gezakt en China exporteert minder. Ingestorte energieprijzen dragen bij aan de forse dip in de wereldhandel.

Vorig jaar groeide de Nederlandse economie voor het eerst sinds het begin van de crisis in 2008 weer substantieel, en volgens de eerste prognoses kan die groei van ongeveer 2 procent ook dit jaar en volgend jaar worden vastgehouden. Maar de overheidsfinanciën hebben ernstig last van de lagere aardgasopbrengst (bijna 4 miljard euro in plaats van ruim 15 miljard in 2013) en trouwens ook van de kosten van asielzoekers – al praat het kabinet-Rutte daar liever niet over.

Geen gek idee

Dan is er ook nog de lage inflatie, of zelfs deflatie. Dat is in het bijzonder een zorg voor president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. De ECB probeert al jaren de waarde van de euro op de valutamarkt te ondermijnen door lage rentes, en is daarenboven een jaar geleden begonnen met het opkopen van staatsleningen, wat hetzelfde effect heeft als het drukken van geld. Het beoogde effect – het opdrijven van de inflatie – blijft echter uit.

Instellingen als het Internationaal Monetair Fonds dringen er bij overheden op aan om de stagnerende economie te helpen en een gevreesde nieuwe crisis te voorkomen door meer geld uit te geven, meer in het bijzonder aan 'investeringen'. In sommige gevallen (onderhoud aan snelwegen in Duitsland, milieu-investeringen in China) is dat inderdaad geen gek idee.

Maar over het geheel genomen hebben overheden en centrale banken er al alles aan gedaan de economie weer op de rails te krijgen. Terwijl de belangrijkste oorzaak van de crisis was dat er onverantwoordelijk schulden waren gemaakt, werd de crisis vaak bestreden met het aangaan van nieuwe schulden (plus het aanzetten van de geldpers). Dat klinkt gek en dat is het natuurlijk ook. Een probleem wordt zelden opgelost door het groter te maken.

Pijn

Mario Draghi van de ECB zal zijn rente- en gelddrukbeleid verder willen verscherpen, terwijl nu toch duidelijk moet zijn dat het niet werkt: het zorgt niet voor economische groei en evenmin voor de inflatie die hij zo graag wil. Een niet-werkend medicijn wordt niet per se doeltreffend door de dosis te verhogen en de behandeling te verlengen. Draghi's oplossing houdt mediterrane eurolanden af van hervormingen die, zij het op termijn, wel werken.

De geldpers aanzetten en doorgaan met schulden maken, leidt volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble tot 'zombie-economieën' en dat is een niet zo slecht getroffen beeld. Het haalt de pijn even weg, maar doet niets aan de kwaal.

En Nederland? Dat heeft zijn monetair beleid en ook de contouren van zijn begrotingsbeleid inmiddels overgedragen aan de Europese Unie. Om Brussel ter wille te zijn, hebben de kabinetten-Rutte de belastingen fors verhoogd en overheidsuitgaven getemperd. Maar meteen nadat het begrotingstekort onder de 3 procent was gezakt, stopte het kabinet.

Terwijl ook de overheidsschuld veel te hoog, is ontbreekt het hier, net als elders, aan de ambitie die potentiële molensteen om de nek van de welvaart weg te halen.

Elsevier nummer 9, 5 maart 2016


bron: Elsevier
Elsevier

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed