Nieuws Zakelijk & Economie

'Ik investeer veel in het opzetten van mijn zaak'

Woensdag 2 maart 2016 16:00 Thijs Janssen (30) is meubelmaker en restaurator toegepaste kunst. Zijn nettomaandinkomen bedraagt 1.300 euro. Hij betaalt 550 euro aan nettohuur voor zijn appartement in Amsterdam.

'Opgegroeid op een boerderij in het Limburgse Roggel, kwam ik er na het afronden van de opleidingen journalistiek en geschiedenis achter dat de boerenjongen in mij er niet uit te krijgen is. Wil ik me aan het einde van de dag tevreden voelen, dan moet ik met mijn handen hebben gewerkt. Na een minor restauratiekunde besloot ik me daarom te richten op meubels.

'Ik ben opgeleid als houtrestaurator met een specialisatie in kunststoffen. Zo restaureerde ik voor designmuseum Die Neue Sammlung in München een plastic bobslee van het Duitse nationale team en voor Paleis Het Loo een kabinet met een bijzondere schildpad-imitatie.

Japanse houtverbindingen

'Al tijdens de opleiding speelde ik met het minimalisme van Japanse houtverbindingen. Zo maakte ik een tafel met parqueterie, een zeventiende-eeuwse techniek voor het maken van patronen met hout. Met het restaureren van meubels en het bouwen van meubels op bestelling verdien ik elke maand zo'n 1.300 euro, netto.

'Voor mijn appartement in Amsterdam-Oost betaal ik  550 euro huur, plus nog 100 euro voor gas, water en licht. Daarnaast koop ik elke maand voor zo'n 100 euro aan boeken. Laatst kocht ik bijvoorbeeld voor 55 euro op Marktplaats de elfdelige boekenserie Jellema Bouwkunde.

Werkplaats

'Verder verzamel ik graag lp's, maar dat zit er nu even niet in. Ik investeer namelijk veel in het opzetten van mijn eigen zaak. Binnenkort verhuis ik van een werkplaats in Roggel naar een ruimte in Amsterdam. Die huur ik samen met een ontwerper en een andere houtrestaurator. We betalen er ieder 30 euro per maand voor.

'Voor de nieuwe werkplaats moet ik nog veel machines aanschaffen. Denk aan een tafelzaag voor 3.500 euro en een lintzaag voor 1.500 euro. Sparen kan ik daarom nog niet.

'Om die reden sla ik de vakantie meestal ook over. Als ik wel op reis ga, dan combineer ik het meestal met werk. Zo was ik laatst een aantal dagen in Londen om de collectie van een plasticverzamelaar te bekijken en om literatuur daarover te bestuderen.'

Elsevier nummer 10, 13 maart 2016


bron: Elsevier
Elsevier

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed