Nieuws Zakelijk & Economie

Gloeilamp ontdekt die zuiniger is dan spaarlamp of leds

Donderdag 3 maart 2016 12:55 Tja, het licht is gewoon niet zo mooi. Je kunt nog zulke mooie spaarlampen of leds kopen, hun uitstraling haalt het nooit bij dat van de nederige gloeilamp. Maar die is niet zo makkelijk meer te krijgen.

Nadat het peertje in 2007 uitgroeide tot het onwaarschijnlijke symbool van westerse nonchalance over het milieu, werd hij in 2009 door de Europese Unie (EU) verboden. Lampenmakers en milieuclubs hadden stevig gelobbyd.

Gloeilampen verspillen veel energie. Slechts 2 tot 3 procent van de energie wordt omgezet in licht. Dat ligt veel hoger bij de door de EU wél goedgekeurde spaarlamp (7 tot 15 procent) en de ledlamp (5 tot 20 procent).

Peertjes

Maar het is precies dat lage rendement dat gloeilampen hun mooie, warme licht geeft. Peertjes zenden licht uit over een breed lichtspectrum, ver tot in infrarood. Vandaar dat zo veel energie opgaat aan warmte.

Voor wie daarnaar terugverlangt, is er goed nieuws. Natuurkundigen van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) vonden begin 2016 een zeer zuinige gloeilamp uit: in theorie kan hij tweemaal zo zuinig zijn als de zuinigste ledlamp.

Net als gewone gloeilampen geeft deze MIT-lamp licht door een wolfraamdraadje te verhitten. De infraroodstraling die daarbij vrijkomt, wordt door een zogeheten fotonisch kristal teruggekaatst naar het wolfraam, dat het absorbeert en omzet in licht.

Het duurt nog jaren voordat deze lamp op de markt komt. Maar als dat gebeurt, is de spaarlamp opeens de minst zuinige lichtbron. Kwestie van tijd voordat de EU 'm dan verbiedt.

Elsevier nummer 10, 9 maart 2016


bron: Elsevier
Elsevier

Reacties

  • Ontdekt ? Echt ? Of uitgevonden?

    Willem 03 maart 2016 13:31:27

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed