Nieuws Zakelijk & Economie

'Pak je kans!' Over vreemde stencils in de Bijlmer

Maandag 7 maart 2016 16:25 Economieredacteur Michiel Dijkstra bezoekt eetmarkt World of Food in Amsterdam-Zuidoost. Er liggen stencils over hulp voor armen.

Waarschijnlijk kun je nergens in Nederland gevarieerder eten dan in World of Food in Amsterdam-Zuidoost. In een omgebouwde parkeergarage zitten zo'n 25 eetstalletjes die eten uit de meest uiteenlopende landen serveren: Suriname, Indo­nesië, maar ook Pakistan en Liberia.

Je kunt er gerechten proeven als Ghanese red-red (stoofpot van bonen en banaan) en Surinaamse alakondre-soep (met kip). Op zaterdagavond loopt het vol met Bijlmerbewoners en, sinds een lovende recensie in Het Parool, met Amsterdammers uit andere stadsdelen (onder wie ikzelf).

Aanwinst

De ondernemers in de stalletjes hebben het er maar druk mee: een mooie aanwinst voor een deel van Amsterdam dat economisch niet echt meekomt. De werkloosheid (17 procent) ligt in Zuidoost ver ­boven het landelijk gemiddelde van 6,6. Het percentage mensen in de bijstand is viermaal zo hoog als gemiddeld.

Op de tafel tussen de Nigeriaanse en de Armeense eetstal ligt een stapeltje stencils met het logo van de gemeente ­Amsterdam. 'Pak je kans!' staat er in rode letters op, plus een poppetje dat naar ­euro's grijpt. Uitleg hoe de ­gemeente ondernemers helpt om aan de slag te gaan, zou je denken. Of een uitnodiging voor een workshop.

Maar nee. Het blijkt een uitleg hoe mensen met lage inkomens een 'financieel extraatje' kunnen krijgen. Ze kunnen kiezen uit liefst 31 ­regelingen: een gratis laptop voor de kinderen, een nieuwe wasmachine als de oude stukgaat, een gratis consult bij de dierenarts, en nog veel meer. Via de gemeentewebsite kun je makkelijk op meerdere regelingen een beroep doen, staat er.

Gek, zulke stencils, juist op een plek waar ondernemers laten zien dat het ook anders kan. Iets om over na te denken bij de koffie. Die hebben ze bij World of Food ook.

Elsevier nummer 10, 12 maart 2016


bron: Elsevier
Elsevier

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed