Nieuws Zakelijk & Economie

Gemeenten kunnen vrijheid om zelf belasting te heffen niet aan

Woensdag 9 maart 2016 14:00 Opnieuw hebben gemeenten de verleiding niet kunnen weerstaan om de onroerendezaakbelasting (ozb) flink te verhogen. Zij negeren daarmee voor de zoveelste keer de afspraak met het Rijk.

Die houdt in dat alle gemeenten samen de ozb met niet meer dan 1,57 procent mogen laten stijgen. Desondanks stijgt ook dit jaar de ozb weer met een hoger percentage, met dramatische uitschieters tot 37 procent.

Net als in eerdere jaren zal het Rijk vermoedelijk met de armen over elkaar toekijken. Vereniging Eigen Huis, de belangenclub van huiseigenaren, stelde eerder al somber vast dat het Rijk onvoldoende mogelijkheden heeft om in te grijpen.

Zorgelijk

Dat is zorgelijk, en niet alleen omdat de ozb een belasting is die uitsluitend door huiseigenaren wordt betaald. Zij draaien zo op voor de kosten van dure lokale voorzieningen en in de loop der jaren ontstane tekorten op de gemeentelijke begroting.
Bijvoorbeeld omdat de inkomsten uit de verkoop van grond terugliepen. Het is niet fair dat gemeenteraden die kosten en tegenvallers op één deel van hun inwoners afwentelen door de ozb te verhogen.

Het is ook zorgelijk omdat gemeenten de laatste jaren hebben laten weten graag eveneens andere belastingen te willen heffen. Gemeenten hebben momenteel nauwelijks mogelijkheden om zelf belasting te heffen.
Nieuwe belastingen bedenken, mogen ze wettelijk niet. Samen heffen ze nu minder dan 4 procent van alle belastingen in Nederland. De Rijksoverheid is wat dat betreft nog steeds de grootste slokop.

Voor een groot deel van hun inkomsten zijn gemeenten daardoor nog steeds afhankelijk van het Rijk, in de vorm van een jaarlijks bedrag uit het Gemeentefonds (in 2016 gaat het om ruim 27 miljard euro) en aparte uitkeringen voor specifieke projecten.

Uitbreiding

De laatste jaren hebben gemeenten steeds meer taken gekregen, vooral als het gaat om de zorg voor langdurig zieken en ouderen, jeugdzorg en werk en inkomen. Hoewel ze daarvoor van het kabinet extra geld kregen, nam de roep om uitbreiding van het eigen belastinggebied daardoor juist toe.
De gemeenten moesten tegelijkertijd in opdracht van het Rijk bezuinigen. Ze willen zelf daarom meer knoppen hebben waaraan ze kunnen draaien om geld binnen te krijgen.

Het onderwerp staat sinds december op de politieke agenda. In hun zoektocht naar steun voor de belastingverlaging met 5 miljard euro, zegde het kabinet toe dat het met voorstellen zou komen om gemeenten meer mogelijkheden te geven om zelf belasting te kunnen heffen. Maar burgers zitten natuurlijk helemaal niet te wachten op nóg een bestuurslaag die de macht krijgt om hun koopkracht uit te hollen.
De laatste jaren hadden zij wat dat betreft al genoeg te stellen met de landelijke overheid. Natuurlijk, zo klinkt het in Den Haag, is het niet de bedoeling dat de totale lasten voor de burger stijgen. In ruil voor meer gemeentelijke belastingen moet het Rijk de belastingen verlagen.

Wie dat gelooft, is naïef. Als de gang van zaken rond de verhoging van de ozb één ding duidelijk maakt, is het wel dat nogal wat gemeenten de vrijheid om zelf belasting te heffen, helemaal niet goed aankunnen. Zij zijn niet in staat om maat te houden.

Elsevier nummer 10, 12 maart 2016


bron: Elsevier
Elsevier

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed